karirosenlof

Kaikki blogit puheenaiheesta Lama

Eksytyksen myyntitykki ei koskaan kerro asiansa pahoja huonoja puolia

On välillä hämmästyttävää kuulla oikein korkealta tulevaa suurta ylevää suitsutusta, että Suomeen valtoimenaan tarvitaan jatkuvasti vain lisää näitä laittomia maahanmuuttajia. Silloin ongelmat tulevat maassamme hyvin ratkaistua työllisyyden parantamiseksi ja asukkaiden väkiluvun nousemiseksi. Kuitenkin tuollainen julkinen ulostulo parhaimmillansa on vain pelkkää eksytyksen myyntitykkinä olemista!

USA:n Suurpankkien tulosraporttien takana on vaarallinen salaisuus

USA:n Suurpankkien tulosraporttien takana on vaarallinen salaisuus

*

Mennäviikolla, kutsuttakoon sitä vaikkapa kärsimysviikoksi, suuret Yhdysvaltalaiset pankit julkaisivat tulostietojaan.  Eikä kyse ole mistään köyhien poikien pelistä.  Niinhän siinä kävi että Citigroup, JPMorgan ja Wells Fargo aidon stahanovilaisesti ”täyttivät norminsa ja jopa ylittivät ne”.  Eli saavuttivat heille asetetut suurten pankkien suuret odotukset ja jopa ylittivät tulosodotukset.

Talousekspertti Sauli Niinistö

Sauli Niinistö

Talousekspertti Sauli Niinistö

Talousekspertti Sauli Niinistö on neuvonut suomalaisia. Täydellinen vapaakauppa on hyvästä, vaikka se onkin luonut eriarvoisuutta.

Sama mies oli Paavo Lipposen hallituksen talousministerinä, kun Suomi luopui markasta ja otti valuutakseen euron. Muutos tehtiin mielestäni rikollisin menettelyin ja vastoin monen asiantuntijan varoituksia.

Julkisen sektorin suuruus on tilastoharha

Uuden Suomen blogisti Pekka Pylkkönen ottaa tekstissään kantaa Suomen julkisen sektrorin kokoon verraten sitä Ruotsiin ja muihin maihin.

90-luvun laman uhrien auttaminen auttaa koko kansantaloutta

  Miltä teistä tuntuisi saada perintäkirje velasta, jota ei ole olemassa? Tai miltä tuntuisi edelleen maksaa säntillisesti 90-luvulla otettua miljoonan markan velkaa, jonka nykypääomaksi luotonantaja ilmoittaa miljoona euroa? Haluaisitteko ostaa kaupasta yhden maitopurkin, ja maksaa sen viisi kertaa? Ette varmasti. Some olisi pian täynnä vihakirjoituksia kauppiasta kohtaan. Nämä velkaesimerkit ovat valitettavasti täyttä totta.

Jälleen hyvä uutinen Suomen taloudesta.

Suomen Pankki nosti ennustettaan. Pankin mukaan Suomen talouden ennakoidaan kasvavan tänä vuonna 1,1 %. Vielä vuodenvaihteessa sama ennustus oli 0,7 %.

Positiivista ennustetta varjostaa, että talouden kasvu perustuu suurelta osin kotimaisen kulutuksen lisääntymiseen. Mutta toisaalta sehän tarkoittaa, että kansalaisten luottamus tulevaisuuteen on kasvanut.

Samaan suuntaan ennustaa myös OECD, joka ennustaa prosentin kasvua. Se on kylläkin alle EU:n keskitason.

Yrittäjät työllistämisen eturintamaan.

Yrittäminen ollaan perinteisesti nähty yhden tai useamman henkilön harjoittamaksi keinoksi ansaita rahaa. Mutta voitaisiinko yrittäminen nähdä myös tarpeena työllistää reilulla mentaliteetilla yhä useampi suomalainen sellaisen toimeentulon piiriin, jolla tulee tämän päivän suomessa ja eritoten maailmassa  toimeen. Suomi on rakenteellisen katastrofin aallokossa pomppiva korkki.

Miten tunnistamme laman – pätevätkö mitkään tunnistimet?

*

Miten tunnistamme laman – pätevätkö mitkään tunnistimet?

*

The Washington Postin legendaarinen ”presidentinkaataja” Bob Woodward haastatteli toimittajakollegansa Robert Costan kanssa tämän kuun alussa republikaanien esivaalikiertuetta johtavaa presidenttiehdokasta Donald Trumpia, keskustelu kosketteli etupäässä taloutta ja sen kehityssuuntia.

Asenteita ja arvoja

Yhteiskunnassamme keskustelua hankaloittaa melko kömpelö tapa oikeuttaa arvoihin vetoavalla retoriikalla päätöksiä, joiden taustat ovat enemmänkin asenteellisia. Arvovetoisia sanoja (talkoot, tuottavuusloikka tai työntekjiästä huolehtiminen, heikompien puolen pitäminen) ainoastaan sovitellaan selitteiksi erilaisiin, usein kovin toisenlaisiin arvoihin kytkeytyviin tavoitteisiin. Asenteena on saada päätös läpi ja vaikka väkisin. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä