*

karirosenlof

Valtion velka

Suomen velka on väitettyä paljon isompi

Valtiolla on velkaa 105 miljardia, kunnilla 33 miljardia. Näihin lukuihin ei sisälly 30-50 miljardia korjausvelkaa.

 

Taloudessa edessä nousukausi - silti velka uhkaa räjähtää

OP-ryhmä julkaisi eilen talousennusteen, jonka mukaan Suomessa on edessä nousukausi. Tämä pitää paikkansa. Myös muut ennustajat ovat samaa mieltä siitä, että pitkä taantuma on nyt ohi. Tämä on mainio asia! Vain talouskasvu mahdollistaa vaurauden ja hyvän, tasa-arvoisen yhteiskunnan.

Kerjäämisen ammattilaiset

On ankeaa aikaa. Olisi kiva päästä jonnekin aurinkoon. Pääsikö Suomen Madeiran instituuttiin töihin? Ai, semmoista ei olekaan. No, Rooma, Lontoo tai Ateena kelpaisivat….  Instituutteja näkyy olevan 16, eli niin monta kivaa työpaikkaa, mutta niihin pääsemiseksi tarvitaan varmaan jäsenkirja tai muita suhteita. Lienee tyytyminen suomalaisiin vaihtoehtoihin. Ehkä joku tutkimusasema Lapin laskettelurinteiden lähellä tai saaristossa hyvien kalavesien lähellä sopisi.  No, ei tässä mitään erityistä ole.

Miksi hallitus velkaannuttaa valtiota?

Eduskunnassa on eilen ja tänään käsitelty vuoden 2017 budjettia, joka on lähetekeskustelussa. Virallisemmalta nimeltäänhän budjetti on valtion talousarvio.

Pääpiirteittäin budjetti on yllätyksetön. Se perustuu pitkälti valtiontalouden kehyksiin, jotka on jo keväällä sovittu. Eräs asia kuitenkin ihmetyttää.

Sanomalehti Karjalainen sensuroi

Tein eilen kommentteja sosialististen kerjäläistasavaltojen pää-äänenkannattajaan Sanomalehti Karjalaisen pääkirjoitukseen, jossa valheellisesti esitettiin, että Joensuussa olisi vuokra-asuntopula, ja heti DDR:n politbyroon sensorit iski. Kirjoitus ole seuraavanlainen:

Markoissa ja euroissa

 

1990-luvun lamassa 1989 revalvoitiin 4 prosenttia, 1991 devalvoitiin 14 prosenttiyksikköä ja vuonna 1992 markka pantiin kellumaan. Taloskasvu lähti vuoden 1993 lopulla käyntiin,kun kelluva valuutta löysi arvonsa, kun se oli devalvoitunut muistaakseni 27 prosenttia. Näin löytyi taloudellinen pohja kasvulle.

Hallituksen suunnitelmissa 10 miljardin alijäämän kattaminen tapahtuisi 4 miljadia rakenteellisilla uudistuksilla, 4 miljardia leikkauksilla ja 2 miljadia talouskasvulla. Tasapaino pitäisi saavuttaa vuonna 2021. Onnistuuko ?

Reilu meininki suomalaiseen tyyliin

En oikein ymmärrä politiikkaa… Tietääkseni meillä on oikeisto- ja vasemmistopuolueita. Kun oikeistopuolueet (kokoomus) ovat vallassa, verot kiristyvät ja julkiset menot kasvavat tavallista enemmän. Muualla maailmassa tämä menee jotenkin muuten, mutta meillähän onkin suomalainen järjestelmä.

Totuus valtion velasta

 Valtion velasta puhutaan paljon ja suurella asiantuntemattomuudella. Jopa Paul Krugman asian havaitsi. Velasta puhuvat eniten ne jotka siitä vähiten ymmärtävät. Tässä lyhyt tietopaketti.

  • Suomi on Maailman seitsemänneksi rikkain maa jolla on enemmän omaisuutta kuin velkaa.

  • Suomen valtiovelan korko on negatiivinen eli valtio tienaa ottamalla velkaa ja hautaamalla rahat maahan.

  • Keskuspankki ostaa valtion velkaa nopeammin kuin valtio velkaantuu eli velkamme pienenee koko aika vaikka valtio tuhlaisi kuinka.

ALV:n puolesta ja vastaan

Kuinka monesti oletkaan kuullut sanottavan, että pitää verottaa kulutusta eikä työtä. Arvonlisävero (ALV) on hyvä vero ja tulovero on huono vero. Kulutuksesta tulee mieleen Oiva Lohtanderin herkkupöytä SAK:n hyllytetyssä TV -mainoksessa vuodelta 2007 ja työstä Koskelan Jussin suo, kuokka ja hikikarpalot ”Täällä Pohjantähden alla” -elokuvassa vuodelta 1968. Mutta onko kaikki tosiaan näin yksinkertaista. Lyhyesti sanottuna ei.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä