karirosenlof

Paljonko rahaa tarvitsee asumiseen Espanjassa? Part III

  • Paljonko rahaa tarvitsee asumiseen Espanjassa? Part III

Tämä artikkeli on luettavissa myös Costa Blanca lehdestä ja on tavallaan yhteenveto aikaisemmista aihetta käsittelevistä kirjoituksistani. Muut aihetta koskevat kirjoitukset löydät Osa I ja Osa II.  Koska aihe on niin kovin keskusteltu ja kiinnostava, niin julkaisen vielä tämän kolmannen artikkelin aihetta koskien. 

 

Arjen elämisen kustannuksien arvioiminen on haasteellista, koska muuttuvia tekijöitä on esimerkiksi perheen kokoonpanosta, elämistottumuksista, asunnon sijainnista ja asumisen muodosta johtuen lukemattomasti. Kustannukset kuitenkin kiinnostavat kovasti, ja suuntaa antavia ajatuksia on kerätty aiheeseen liittyen tähän artikkeliin käytännön kokemuksiin nojaten Torreviejan ja Orihuela Costan alueelta.

 

Hinnat perustuvat pitkäaikaisasumisen kuluihin; lyhytkestoisissa vuokrasuhteissa kuukausivuokra on korkeampi. Haluamme muistuttaa myös, että kesäaikaan hintataso esimerkiksi asunnon vuokrissa on huomattavasti korkeampi. Elämiseen Espanjassa saa kulumaan paljon rahaa, mutta tuiki tavallista espanjalaista arkea viettäville asumis- ja elinkustannukset ovat hyvin kohtuulliset.

 

 

Kerrostalo, neliapila vai erillistalo?

 

Eteläiseltä Costa Blancalta asunnon voi löytää hyvin edullisesti Suomen vuokrahintoihin verrattuna, ja esimerkiksi 350 eurolla kuukaudessa löytää jo useita kohtuullisen hyviä vaihtoehtoisia kohteita. Sijoitettaessa vuokraan enemmän nousee asunnon taso huomattavasti.

 

Mikäli oma piha, terassit tai esimerkiksi auton parkkitila kiinnostaa, asunnon valinta kohdistuu todennäköisesti neliapilatyyppiseen kiinteistöön, paritaloon, bungalowiin tai erillistaloon. Näitä löytyy vuokrakohteina hyvin laajalla hintahaarukalla. Edullisia asuntoja löytyy perheelle kuukausihintaan 400-600 euroa, mutta sekä halvempia että kalliimpia on toki tarjolla, ja runsaasti. Tuohon esimerkkihintaryhmään löytyy mukavia, viihtyisiä ja laadukkaita asuntoja eri puolilta Torreviejaa ja Orihuela Costaa.

 

Niin vuokra- kuin omistusasuntojakin on laajalti tarjolla, ja eteläisen Costa Blancan alueella on asiakkaan markkinat. Laatuunsa ja sijaintiinsa nähden ylihinnoiteltuja asuntoja löytyy, ja valitettavasti asunnoista saattaa tulla maksaneeksi liikaa, mikäli yleinen hintataso ei ole asiakkaalla selvillä. Asuntojen varustetasoissa on myös eroavaisuuksia. Asuntoa valitessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, mitä hinta sisältää, mitä sivukuluja maksettavaksi tulee, millainen on asunnon lämmitysjärjestelmä talvikauden varalle ja onko esimerkiksi isompia hankintoja tehtävä välittömästi esimerkiksi television, ulkokalusteryhmän tai kaasugrillin osalta.

 

 

Asumisen sivukulut

 

Asunnon vuokrahinta on ensisijaisesti vaikuttamassa säännöllisiin elinkustannuksiin. Tämän lisäksi lämmitys-, vesi- ja sähkökulut vaikuttavat erityisesti talviaikaan kiinteinä kuluina, joista on vaikea tinkiä. Karkeasti arvioituna noin 100 eurolla kuukaudessa saat vesi- ja sähkölaskun kuitattua nelihenkiselle perheelle isohkossa, keskuslämmitteisessä asunnossa. Talvikaudella kannattaa varata lämmityskuluihin muutama kymppi kuukaudessa enemmän, jos paljon joutuu asuntoa lämmittämään.

 

Keskuslämmitteisiä kiinteistöjä on selkeä vähemmistö paikallisessa asuntotarjonnassa, ja mikäli löydätte esimerkiksi asunnon, jossa on kaasulla toimiva keskuslämmitys, on talviaikaan lämmitys edullista. Usein lämmitysjärjestelminä asunnoissa näkee ilmalämpöpumppuratkaisuja, jotka vaikuttavat suoraan sähkölaskujen muodostumiseen. Yleisesti ottaen kaasu on edullisempi vaihtoehto sähköön verrattuna.

 

Kaasupullon hinta talvikaudella 2015-2016 on ollut 12 euroa, kun käytössä on ollut vaihtopullot kaasuyhtiölle. Kotiinkuljetus on ollut helppoa ja maksutonta. Tänä talvena keskuslämmitteisessä kodissamme ei toistaiseksi ole ollut tarvetta jatkuvaan lämmitykseen, vaan ilta- ja aamuaikaan on riittänyt muutaman tunnin lämmitystuokio, ja päivisin on voinut tuulettaa ikkunat ja ulko-ovet auki pihamaalle kosteuden poistamiseksi. Kuukaudessa kulutus on ollut isohkossa erillistalossa keskimäärin kuusi-kahdeksan kaasupulloa tällaisella lämmitystavalla.

 

Asunnon lämmitystarpeeseen ja näin ollen kulujen rakentumiseen vaikuttaa suoraan asunnon sijainti, jonka merkitystä ei kaiketi liiaksi voi korostaa. Paikalliset suosivat asunnon sijoittumista aamu- ja päiväauringon suuntaan, jotta myös talviaikaan lämpimästi paistava aurinko voi lämmittää ekologisesti kotia. Kokemuksesta tällaista sijaintia voi ehdottomasti suositella, joskin ilta-auringon säteistä saattaa tuolloin joutua tinkimään.

 

Ruokakulut

 

Perheen rakenne ja koko määrittää paljon kuukausittaisia ruokakustannuksia. Kotona ruokailu perustelee edullisimpana vaihtoehtona paikkaansa Espanjassakin, mutta myös ulkona syöminen on edullista. Esimerkiksi Menu del dia eli yleensä siestan aikaan tarjolla oleva lounas, joka sisältää alkuruuan, pääruuan ja jälkiruun, maksaa noin 10 euroa. Talvikaudella vaihtoehtoja vajaalla kymmenellä eurolla näkee kesäkautta enemmän. Kattavan Menu del dian vaihtoehtona lounasruokaa löytyy viidellä eurolla juomineen. Lisäksi erityisesti kesäaikaan keskipäivän ja iltapäivän kuumina tunteina houkuttelevat tapakset, pikkusuolaiset juomineen, maksavat ravintolasta riippuen noin kolmesta viiteen euroa. Aamupalaa tarjoillaan ravintoloissa keskimäärin kolmesta viiteen euroon.

 

Peruselintarvikkeet ovat Espanjassa edullisempia kuin mihin Suomessa olemme tottuneet. Karkeasti arvioituna ruoka on kulueränä noin 30 %:a alhaisempi. Paljon riippuu toki siitä, mistä ruokaostokset käy tekemässä. Viikottaisilta markkinoilta esimerkiksi tuoretuotteet saa marketteja halvemmalla.

 

Lasten koulunkäynti

 

Perheellisillä lasten koulumuoto vaikuttaa suoranaisesti siihen, tuleeko lasten koulu- ja ruokakuluja budjetoitavaksi suoraan yksittäisinä kuluerinä. Espanjalaisessa koulussa lasten päivittäinen kouluruokailu maksaa 4,25 euroa. Tähän on mahdollisesti saada huojennusta perheen tulojen perusteella. Lapset voivat vaihtoehtoisesti käydä siestan aikaan kotona syömässä, mikäli kulkeminen kesken koulupäivän järjestyy ja koti sijaitsee kohtuullisen välimatkan päässä. Asunnon sijainnilla on merkityksensä myös tästä syystä. Espanjalaiskouluun kulkeminen on mahdollista myös bussilla.

 

Muuten maksuttomassa espanjalaiskoulussa ruuan lisäksi koulukirjat ja retket ovat maksullisia. Lapsen kirjat maksavat karkeasti 200 euroa vuodessa. Tämän lisäksi maksettavaksi tulee yksittäisiä retkipäiviä. Esimerkkinä tästä ohjelmallinen koulupäivä Alicanten Santa Barbara -linnoituksella, jonka hinta oli vajaa 20 euroa/lapsi. Sen sijaan lukukausimaksullisissa oppilaitoksissa ruuat, lasten koulukirjat, muu materiaali ja retket saattavat sisältyä lukuvuoden hintaan. Tämä kannattaa selvittää tarkasti kouluvalinnan ollessa ajankohtainen.

 

Muut kulut

 

Asumisen muina oheiskuluina luonnollisesti tulee mahdollinen auto, internet- ja puhelinliittymät, vakuutukset, harrastukset – muutamia olennaisimpia tekijöitä mainitakseni. Oma elämäntyyli ja valinnat vaikuttavat kokonaiskustannuksiin. Auton saa hankittua alle 2 000 eurolla, mutta siihen saa myös laitettua 30 000 euroa helposti. Pääsääntöisesti autojen hintataso on huomattavasti halvempi kuin Suomessa. Pääsääntöisesti voi sanoa, että yhdelle ihmiselle riittää noin 1 000 euroa kuussa tavalliseen elämään Espanjassa. Nelihenkinen perhe pärjää 1 400-1 700 eurolla kuukaudessa.

 

Tässä noin karkeasti asumisen kustannuksista Espanjassa. Muista huomioida, että kaikki vaikuttaa kaikkeen ja absoluuttisia lukuja on vaikea antaa. Toiset tyytyvät vähempään kuin toiset, mutta peruselämän taso on karkeasti tuossa mainitsemassani hintahaarukassa. Noilla summilla parjää hyvin peruselämää elellessä täällä Espanjan auringon alla. Täällä elät siis käytännössä kuin miljonääri, mutta sinulla ei tarvitse olla niitä miljoonia, vähempikin riittää.

 

Lisää kirjoituksia elämisestä Espanjassa löydät Operaatio Varpaat mereen blogistani, jossa jo toistasataa kirjoitusta aiheesta http://operaatiovarpaatmereen.blogspot.com.es/  Lisäksi, jos Espanja aiheena kiinnostaa, voit tulla keskustelemaan aiheesta kanssamme  suosittuun Operaatio Varpaat mereen facebook ryhmään

 

Saludos 

 

Suosittelen lämpimästi lukemaan myös muita mielenkiintoisia blogini kirjoituksia kuten:

 

 Sinisilmäisyyden hintalappu.

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/181238-sinisilmaisyyden-hin...

Profetia Suomen kansalle

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/181058-profetia-suomen-kans...

Korruptiotako Suomessa?

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180798-nyt-meni-hermot-kirj...

Laillisesti ryöstetyt

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180621-laillisesti-ryostetyt

Suomalaiset -maailman nopein kansa.

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180138-suomalaiset-maailman...

Unelma paremmasta maasta

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/179751-unelma-paremmasta-ma...

Suomalainen. Oletko valmis tulevaan elintasoromahdukseesi?

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/179087-suomalainen-oletko-v...

Suomi olisi edelleen maailman rikkaimpia maita jos,    

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/178257-suomi-olisi-edelleen...

Suomalainen - tiesitkö, että sinut on ryöstetty?

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/178374-suomalainen-tiesitko...

Energiaomavarainen Suomi

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176825-energiaomavarainen-s...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomesta muutto vain kiihtyy. Nyt lähtevät korkeasti koulutetut. Yrittäjät ovat jo poistuneet.

Espanja on varmasti kiva kohdemaa, mutta esim. Australiasta löytyy töitä tekevälle helposti.

Pekka Iiskonmaki

''Elämiseen Espanjassa saa kulumaan paljon rahaa, mutta tuiki tavallista espanjalaista arkea viettäville asumis- ja elinkustannukset ovat hyvin kohtuulliset.''

Minulla on talo Thaimaassa. Kyllä tuo pätee sielläkin. Meillä ei mene rahaa lämmitykseen, vaan pitää välillä viilentää.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Pekka.

Kuulun itse tuohon koulutettujen ryhmään. Harmikseni olen lukenut uutisia, että isompikin osa korkeasti koulutettuja harkitsee muuttoa tai on jo muuttanut. Ohessa artikkeli aiheesta http://www.talouselama.fi/uutiset/tutkimus-paljast...

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Vuoden sisällä Espanjasa asuntojen vuokrat ovat nousseet 100%:a. Mistä tämä johtuu?

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Pekka?

Ei kai noin paljon. Ei ainakaan täällä meillä. Toki Turkkiin ja muualle isketyt terroriteot näkyvät täällä meillä voimakkaasti kasvavana turistivirtana ja varmasti hinnankorotukseen on paineita, mutta puhutaan hyvin pienistä nousuista.

Pekka Iiskonmaki

#5
Minä en ole Espanjassa käynyt 8 -vuoteen. Silloin oli asuntoja runsaasti tarjolla.

Ei Suomen ilmasto ole monessakaan mielessä ihmiselle terveellinen.

Lisäksi elämisen ehdot yhteiskunnan puolelta ovat suhteettomat ilmasto huomioiden.

Asumisen verottaminen on suorastaan törkeää ja vanhukset ajetaan omista kodeistaan laitoksiin, eli halutaan lähtöä nopeuttaa.

Julkinen liikenne ja sen suosiminen on vähintäänkin outoa, kun bussipysäkit ovat julman ilmaston lisäksi väkivaltapesäkkeitä.

Toimituksen poiminnat