karirosenlof

Onko Suomella määräysvalta omiin rajoihinsa?

Kuka määrää Suomen rajoista? Suomalaisetko, vai kuka? Mielestäni tämä ei ole enää pelkkä muuttovirtakysymys. Mikä ihmeen taho voi käskyttää Suomea kuin sorminukkea. Siis meidän pitäisi käydä kauppaa asioistamme. Poliitikkojen suulla on annettu ymmärtää, että meillä ei ole "oikeutta " suojella rajojamme. Eihän tässä maassa ole enää edes itsenäisyyden rippeitä jäljellä.

 

Lainaan tässä  yhteydessä kansanedustaja Pacalenin ajatuksia.

Lainaus Tom Packalen  Länsirajan sulkeminen ei auta – nyt tarvitaan myyntitykkejä

”Olen viime päivinä saanut paljon pakolaiskeskusteluun liittyviä viestejä, joiden perusteella monille vaikuttaa olevan epäselvää, mikä tässä tilanteessa on Suomelle mahdollista ja mikä ei."

 

"Yksi esimerkki väärästä luulosta on se, että Suomen länsirajan sulkeminen auttaisi katkaisemaan turvapaikanhakijoiden virran."

 

”Palautussopimusten aikaansaamiseksi pitää tarvittaessa olla valmis käymään kauppaa. Meidän pitää olla tarvittaessa valmiit maksamaan sopimuksista jonkinlainen hinta, koska sopiminen tulee kuitenkin toista vaihtoehtoa halvemmaksi. Meillä on edelleen kehitysapua, joita voidaan hyödyntää neuvotteluissa. ”

 

Siis että mitä ihmettä? Kuka niistä Suomen rajoista päättää jos ei suomalaiset itse. Olisiko ryhtiliikkeen paikka? Lainaan Pacalenin blogista Jyrki Savikujan kommenttia. Jokainen tehköön hänen toteamastaan omat päätelmänsä itse.

 

Jyrki Savikuja

 

"Mitä tarkoittavat nuo lauseet:"

 

"Jos kuitenkin yleinen järjestys tai kansallinen turvallisuus sitä edellyttää, sopimuspuoli voi neuvoteltuaan muiden sopimuspuolten kanssa päättää, että sisärajoilla suoritetaan rajoitetun ajan tilanteen edellyttämiä kansallisia rajatarkastuksia. Jos yleinen järjestys tai kansallinen turvallisuus edellyttää välittömiä toimia, kyseinen sopimuspuoli toteuttaa tarvittavat toimet ja ilmoittaa niistä mahdollisimman pian muille sopimuspuolille."

 

Annettu: 22.03.2001
Ulkoasiainministeriön ilmoitus Schengenin säännöstön soveltamisesta"

Kokonaisuudessaan koko puheenvuoron ja keskusteluketjun voit lukea http://tompackalen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/204337-lansirajan-sulkeminen-ei-auta-%E2%80%93-nyt-tarvitaan-myyntitykkeja

 

Siis eikö tämän viimeisen lausekkeen pohjalta Suomi voi valvoa omia rajojaan?  Mielestäni on nyt kysymys yleisestä järjestyksestä ja kansallisesta turvallisuudesta. Herää Suomi!

 

 

Kirjoittellen nykyään täältä Espanjan päästä vähän rennonpaa blogia ”Operaatio Varpaat mereen”http://operaatiovarpaatmereen.blogspot.com.es/ tervetuloa katselemaan myös sitä.

 

 

Cheers

---------------------------------------------------------

 Muista jakaa tietoa tästä kirjoituksesta, mikäli pidit siitä. Valtamediat eivät mielellään asioista välttämättä kerro. Muutos lähtee teistä. Luodaksemme paremman tulevaisuuden meille kaikille, tarvitsemme tekoja. Niissä jokainen meistä on tärkeä. Ilman tietoa ja ymmärrystä on meidän turha odottaa muutosta.

 

Suosittelen lämpimästi lukemaan myös muita mielenkiintoisia blogini kirjoituksia kuten:

 

Troijanhevonen Suomessa?

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/204254-troijanhevonen-suomessa

 Hyvää ”itsenäisyyspäivää” Suomalaiset

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/181776-hyvaa-%E2%80%9Ditsen...

Laillisesti ryöstetyt Osa II - Syyttömänä valtion hirsipuussa

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/181634-laillisesti-ryostety...

Profetia Suomen kansalle

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/181058-profetia-suomen-kans...

Korruptiotako Suomessa?

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180798-nyt-meni-hermot-kirj...

Laillisesti ryöstetyt

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180621-laillisesti-ryostetyt

Suomalaiset -maailman nopein kansa.

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180138-suomalaiset-maailman...

Unelma paremmasta maasta

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/179751-unelma-paremmasta-ma...

Suomalainen. Oletko valmis tulevaan elintasoromahdukseesi?

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/179087-suomalainen-oletko-v...

Suomi olisi edelleen maailman rikkaimpia maita jos,    

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/178257-suomi-olisi-edelleen...

Suomalainen - tiesitkö, että sinut on ryöstetty?

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/178374-suomalainen-tiesitko...

Energiaomavarainen Suomi

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176825-energiaomavarainen-s...

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Totta kai Suomi valvoo omia rajojaan.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Margareta.

Nyt olen saanut kovinkin voimakkaasti käsityksen, että ei valvo. Kannattaa lukea tuon puheenvuoron keskusteluketju myös.

Lisäksi mikäli valvoisi, ei voisi maahan tulla tällä vauhdilla paperitonta porukkaa. Nyt taitaa se 20.000 olla rikki. Mites jos 200.000, 500.000, miljoona ja niin edelleen. Jossain kohtaa kai joku raja tulee siinäkin vastaan.

Se tässä ainakin on varma, ettei Suomella itsellään ole päätäntävaltaa omiin rajoihinsa enää.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Olet saanut väärän käsityksen, kaikkia rajoja valvotaan. Tosin rajavartiolaitoksen päällikkö oli hieman huolissaan pitkän ulkorajan valvonnasta kun tarvittiin länsirajalle valvonnan tehostamista ja valvojien siirtämistä sinne.
Turvapaikanhakijat otetaan tietenkin vastaan lain edellyttämällä tavalla.
Suomi on sitoutunut valvomaan EU:n pisintä maa-ulkorajaa.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ei todellakaan valvota. Jos tulet laittomia siirtolaisia kuljettavalla bussilla, sinut voidaan ohjata vastaanottokeskukseen, mutta muuten valvonta on selvästi vähäisempää kuin vaikkapa elokuvateatterin tai ravintolan ovella (ei pysäytetä, ei tarkisteta henkilöllisyyksiä tai edes lasketa ihmisiä).

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #5

Kiitos kommentista Jussi.

Olen saanut lukea useamman silminnäkijän kuvauksen tilanteesta, että Ruotsin puoleisella rajalla ei olisi valvontaa. Pitääkö se tosiaan paikkansa?

Jos ei ole niin, kenenkä käskystä sitä ei ole? Eihän itärajaltakaan aja tuhatta ihmistä päivässä paperittomana Suomeen. Se tässä lisänä huolestuttaa, että mitä muuta kuin ihmisä tulee samalla, jos mitään tarkastuksia ei ole.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #6

Pitää paikkansa sikäli, että autoja ei pysäytetä tai tarkisteta tai ihmisiä lasketa. Muuten siellä kyllä on enemmän väkeä kuin normaalisti. Eli todennäköisesti odottelevat juuri sitä ruotsalaista bussia tai pitävät mahdollisesti ajankuluksi nuuska- tai lohiratsian.
Olen saapunut Ruotsista Suomeen kaksi kertaa viimeisen parin viikon aikana, mutta varmaan paikallisilla on suurempi otos aiheesta.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #7

Kiitos kommentista Jussi.

Siis tulijoita ei edes laketa? Kyllä tämä vaikuttaa enemmän kuin ihmeelliseltä. Eli nämä todelliset tulijaluvut voivat olla ihan jotain muuta kuin viralliset.

On maailman aikoihin eletty. Miksi ihmeessä siellä rajalla ei ole valvontaa ja kenenkä käskystä? Puolustellaan vain, että ei ole oikeutta sopimusten mukaan mukamas valvoa omia rajoja. Tämähän on jo farssi.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #8

Ei lasketa. Jos istut auton etupenkillä, voit päästä kameraan, mutta ei oikein muuten. Onneksi sentään osa tulijoista kertoo itse facebookissa ja twitterissä, keitä he ovat:

http://www.frbiu.com/militias-in-eu-16051606157815...

Suomi on jostain syystä aika yliedustettu tuollaisilla sivustoilla.

Viranomaiset toki ottavat tiedot ylös sellaisilta henkilöiltä, jotka haluavat ilmoittautua viranomaisille (tulevat tilausbussilla).

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #9

Kiitos linkistä, käykää ihmeessä muutkin katsomassa. Näitä naamakirja päivityksiä olen huolestuneena seurannut jo pidemmän aikaa. Nämä todistavat suteellisen varmasti sen, että joukossa on kovan luokan taistelijoita eri ääriryhmistä. Kuka tietää kuinka paljon. Ihmeen uutispimennossa on aihe ollut, puhutaan Syyrian lapsiperheistä.

Saan paljon huolestuneita viestejä Suomesta ja kyllä nämä huolestuneet viestit näyttävät olevan totista totta. Olisiko aika sisäministerin avata silmät ja äkkiä.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #12

Onkohan tuohon vihdoin jo herätty.

Puolustusministeri Niinistö Radio Helsingille: Suomeen saapunut jo henkilöitä, joilla on Isis-yhteyksiä

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015100820487567_u...

Olisko aika jo avata se toinenkin silmä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #7

Millainen ruuhka syntyisi jos jokaista autoa pysäytettäisiin. Onhan ne siellä ottaneet kiinni useita laittomia maahantulijoita salakuljettaneita.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #17

Millainen ruuhka elokuvateatteriin syntyy kun jokainen pysäytetään ja tarkistetaan lippu? Millainen ruuhka laivaterminaaliin syntyy kun jokainen pysäytetään ja lipun lisäksi tarkistetaan passi?
En tiedä, käy katsomassa. Ihan laskennallisesti, jos jokaista ihmistä syynätään kaksi sekuntia, voi yhden tarkastuspisteen ohi mennä 43200 ihmistä vuorokaudessa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #20

Auton pysäyttäminen ja papereiden tarkistaminen kestää monin verroin. Montako ihmistä ohittaa earkistuspisteen vuorokaudessa?

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #21

Määrällä ei ole mitään väliä. Suomen rajavalvonta pystyy halutessaan toimimaan ja lisää apua saa tarvittaessa vaikka armeijalta.

Vertaa pakolaiskeskuksiin, niin resursseja löytyy vaikka kiven navalta ja rahalla ei ole väliä. Resursseja kyllä on.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #5

Ehkä Linjaman Jussia jo tunnetaan rajalla?

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #10

Jätetään Margareta nämä henkilökohtaisuuksiin menevät kommentit pois kiitos.

Asiasta saa toki keskustella, mutta ei näin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #11

Ilman henkilökohtaisuutta: eivät tietenkään tarkasta jokaista rajaa useita kertoja viikossa ylittävää.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #18

Tämä on tietenkin aivan toinen porukka. Kyllä tulli osaa katsoa onko autossa 40 tummaa miestä vai Suomen tai Ruotsin kilvillä ajeleva paikallinen rajanylittäjä. Suomen tullissa on varmasti osaamista jos annetaan vain toimia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #23
Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Toinen mielenkiintoinen vähälle huomiolle jäänyt kirjoitus aiheesta oli Jouni Snellmannilla, jossa hän tuo esiin, että Saksalla sama tilanne.

Angela Merkel: emme päätä siitä, kuinka paljon pakolaisia Saksaan tulee

http://jounisnellman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2043...

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Kiitos blogista. Suomessa jos osoittaa mieltään vapaita, valvomattomia rajoja vastaan tässä tilanteessa, on heti rasisti tai äärioikeistolainen. Todella suuresti ihmettelen kanssasi tilannetta.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Anne.

Ilmapiiri kaiken suhteen on kuulemma kiristynyt hyvin nopeasti. Tuo leimaaminen näkyy hyvin oikeastaan kaikissa keskusteluissa johon törmää. Toinen huomionarvoinen seikka on tietynlainen sensuuri ja puoluellisuus medioissa.

Siinä mielessä paha tilanne, kun maa on muutenkin kriisissä ja pitäisi vetää yhtäköyttä, mutta kahtiajako pahenee kansassa ja näkyy jopa tänne Espanjaan asti.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Samaa ihmettelee ilmeisesti myös puolustusministeri Niinistö, jos tuota varovaista lausuntoa oikein tulkitsen:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015100820487567_u...

Hänen tontilleen tämä on tällä menolla mahdollisesti kaatumassa tai on ehkä jo kaatunut siinä mielessä, että maassa on melko huomattava määrä vieraan vallan sotilaita. On tietysti mahdollista, että he ovat täällä vain lomailemassa tai puuroa syömässä, mutta kaikkien muiden mahdollisuuksien kategorinen kieltäminen olisi aikamoista tuuripeliä. Tämän asian kanssa ei rasismilla, syyrialaisilla lapsilla tai Hitlerillä ole mitään tekemistä, vaikka he mieluusti siihen yritetään jatkuvasti sotkea.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Samaa mieltä.

Tuntuu oikein typerältä tämä rasimikortti ja muut asiattomuudet. Johtunee kaiketi paljon tämä mielipiteiden kahtijako valtamediasta. Monet asiaan analyyttisemmin tarkastelevat tutkivat laajempaa mediaa kuin iltalehti ja ylen uutiset.

Oli miten oli, niin eivät nämä sotilaat pakolaisia ole eivätkä ole puuron takia Suomessa. Mikäli tähän ei tämän vakavammin tosiaankaan rueta suhtautumaan, niin pidän jo tätä nykyhallitusta ihan huru-ukkoina. Sisäministerin ja puolustusministerin olisi mielestäni oltava enemmän kuin ajantasalla aiheesta, sekä tehtävä tarkkaa yhteistyötä.

Se minua tässä lisäksi ihmetyttää, että vaikka maassa on vieraan vallan sotilaita, joiden määrää kukaan ei edes tiedä, niin asiaa tunnutaan vähättelevän. Siksi perään näiden rajojenkin perään. Onko tästä ihmiset laajemmin huolestuneita Suomessa noin muuten? Näkyykö se kahvipöytäkeskusteluissa laajemmin?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kaikkia rajoja valvotaan. Merellä ja maalla. Ilmassakin.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Varmasti jollain tasolla kyllä, mutta kuten edellä on mainittu, että taso ei ole riittävä. Ja sitten se pihvi. Kenenkä hallinnassa nämä rajat mahtaa olla, jos niitä ei uskalla edes itse Suomen hallitus sulkea?

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Löytyi uutinen, että toimintaa olisi tehostettu. Orpo: Pohjois-Suomessa tehostetaan rajavalvontaa. http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/orpo-pohjois-su...

Sitten löytyi video rajalta. Raja vuotaa Torniossa https://youtu.be/QEpwLjM0wTI

Kumpaako tässä nyt sitten uskoisi?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomen suvereeni päätösvaltainen kansa on valitsemiensa edustajien toimesta itse päättänyt solmia tiettyjä kansainvälisiä sopimuksia, joihin kuuluu mm. EU-jäsenyys ja Schengen-jäsenyys.

Samalla tavalla kuin Suomen kansalla on oikeus olla solmimatta tällaisia sopimuksia ja oikeus niistä erotakin, niin yhtä vankkaa kansanvaltaa on kansan enemmistön tahdosta säilyttää ne voimassa.

Tilanne on täsmälleen sama siellä Espanjassakin. Tai kaikissa muissa Schengen maissa.

Kari Ahveninen

Taitaa olla tuossa Tornion rajavalvonnassa taas sellaista näennäistekemisen meininkiä, kuten niin monessa muussakin vasemmistolaisessa toiminnassa. Tärkeää ei ole se mitä tehdään, vaan miltä se näyttää.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Juha.

Puuhuuko tuo Pacalen blogissaan puuta heinää?

Sitten niistä sopimuksista, eli jos niitä on niin voi kai niitä ja lakia noudattaa.

Alla lainaus Pacalenin blogista, jossa Jyrki Savikuja käyttää omassa kommentissaan.

Mitä tarkoittavat nuo lauseet:

"Jos kuitenkin yleinen järjestys tai kansallinen turvallisuus sitä edellyttää, sopimuspuoli voi neuvoteltuaan muiden sopimuspuolten kanssa päättää, että sisärajoilla suoritetaan rajoitetun ajan tilanteen edellyttämiä kansallisia rajatarkastuksia. Jos yleinen järjestys tai kansallinen turvallisuus edellyttää välittömiä toimia, kyseinen sopimuspuoli toteuttaa tarvittavat toimet ja ilmoittaa niistä mahdollisimman pian muille sopimuspuolille."

* * *

Annettu: 22.03.2001
Ulkoasiainministeriön ilmoitus Schengenin säännöstön soveltamisesta

Ulkoasiainministeriö ilmoittaa, että jäljempänä määriteltyä Schengenin säännöstöä sovelletaan Suomessa Euroopan unionin neuvoston 1 päivänä joulukuuta 2000 tehdyn päätöksen 2000/777/EY mukaisesti 25 päivästä maaliskuuta 2001 lukien.

Eduskunta päätti 15 päivänä heinäkuuta 1998 (EV 62/1998 vp)

hyväksyä ne Luxemburgissa 19 päivänä joulukuuta 1996 Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta yhteisillä rajoilla 14 päivänä kesäkuuta 1985 tehtyyn Schengenin sopimukseen tehdyn pöytäkirjan määräykset, jotka vaativat eduskunnan suostumuksen ja

hyväksyä ne Luxemburgissa 19 päivänä joulukuuta 1996 Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta yhteisillä rajoilla 14 päivänä kesäkuuta 1985 tehdyn Schengenin sopimuksen soveltamisesta Schengenissä 19 päivänä kesäkuuta 1990 tehtyyn yleissopimukseen tehdyn sopimuksen ja siihen liittyvän päätösasiakirjan määräykset, jotka vaativat eduskunnan suostumuksen.

Benelux-talousliiton valtioiden, Saksan liittotasavallan ja Ranskan tasavallan hallitusten välinen SOPIMUS tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta yhteisillä rajoilla

Tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta yhteisillä rajoilla 14 päivänä kesäkuuta 1985 Benelux-talousliiton valtioiden, Saksan liittotasavallan ja Ranskan tasavallan hallitusten välillä tehdyn
SCHENGENIN SOPIMUKSEN SOVELTAMISESTA TEHTY YLEISSOPIMUS

I OSASTO
TARKASTUSTEN POISTAMINEN SISÄRAJOILTA JA HENKILÖIDEN LIIKKUVUUS
1 LUKU
SISÄRAJOJEN YLITTÄMINEN

2 artikla

1. Sisärajat voidaan ylittää kaikkialla ilman henkilöiden tarkastamista.

2. Jos kuitenkin yleinen järjestys tai kansallinen turvallisuus sitä edellyttää, sopimuspuoli voi neuvoteltuaan muiden sopimuspuolten kanssa päättää, että sisärajoilla suoritetaan rajoitetun ajan tilanteen edellyttämiä kansallisia rajatarkastuksia. Jos yleinen järjestys tai kansallinen turvallisuus edellyttää välittömiä toimia, kyseinen sopimuspuoli toteuttaa tarvittavat toimet ja ilmoittaa niistä mahdollisimman pian muille sopimuspuolille.

3. Henkilötarkastusten poistaminen sisärajoilla ei rajoita 22 artiklan määräysten soveltamista eikä kunkin sopimuspuolen lainsäädännön mukaista poliisitoimivallan käyttöä koko alueellaan toimivaltaisten viranomaisten toimesta eikä velvollisuutta omistaa, pitää mukanaan ja esittää sen lainsäädännössä määrättyjä lupia ja asiakirjoja.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Noihin poikkeustilannesopimuksiin pohjautuen Suomi onkin ottanut osittaisen rajavalvonnan käyttöön Torniossa. Aina 50-luvulta lähtien - siis paljon ennen EU:ta tai Schengeniä - ihmiset ovat ylittäneet Tornionjoen molempiin suuntiin ilman havaintoa rajasta. Jonkinlainen tulli siellä sillan kupeeessa taisi kyllä ennen EU:ta olla, mutta pruukasi se tullimieskin yleensä torkahdella ...

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Sitäkö ei mielestäsi olisi vähän tiukemmin järkevä valvoa. Johan itse ministerikin kertoi, että vieraan vallan taistelijoita on saapunut maahan.

Katsoitko muuten tämän linkin http://www.frbiu.com/militias-in-eu-16051606157815... tuhaa spekulaatiota vai kannataisiko asia noteerata?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Valvonta oli aiemmin selvästi nykyistä tarkempaa. Haaparannasta haettiin voita ja sokeria ja niitä sai tuoda pääluvun mukaan. Sen vuoksi myös matkoille haalittiin lapsia ja vanhuksia painoksi tuontikiintiötä nostamaan.
Autot pysäytettiin, ihmiset laskettiin, tavaratila tarkistettiin ja tuomisten määrää verrattiin sallittuun määrään. Tämän yhteydessä myös ihmisille muodostui kaipaamasi "havainto rajasta".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #33

Ainakin itse kävelin 80-luvulla sillan yli enkä huomannut mitään. Pellosta kotoisin ollut entinen opiskelutoverini kertoi usein käyvänsä Ruotsin puolella kaupassa, mutta sanoi, ettei siinä huomaa eroa, kun kaupan myyjät puhuvat äidinkielenään suomea sielläkin.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #34

80-luku ei ole 50-luku. Voipaketteja ratsattiin 70-luvulla.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä se oli aivan toimiva tulli, saattoipa ajaa vielä voituristien linja-auton peräänkin tarkistamaan ostokset.

Toimituksen poiminnat