karirosenlof

Voiko Suomi ja suomalaiset selviytyä velkahelvetistään?

  • Voiko Suomi ja suomalaiset selviytyä velkahelvetistään?

Onko valtion velka miljardi euroa? - Niin uskoo joka kymmenes suomalainen uutisoi ilta-lehti. Jos taloustuntemus on tällä tasolla, niin näen velvollisuudekseni valaista tätä kymmenystä hivenen siitä, mitä tämä rautalankamallissa oikeasti tarkoittaa. Uutisen näet täältä http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015100220455413_uu.shtml

Sitten siihen reaalimaailmaan, eli voiko Suomi selvityä velkahelvetistään?

 

Hyvin yksinkertaiseen kysymykseen jälleen hyvin helppo vastaus.  Eivät voi.  Suomen valtiolla, kunnilla, kotitalouksilla ja yrityksillä on yhteensä velkaa jo noin 300 miljardia euroa. Tästä valtion osuus on noin 100 miljardia. Lisäksi olemme antaneet erilaisia velkatakauksia kymmeniä miljardeja euroja, jotka lankeavat maksettavaksemme. 

 

Miksi siis emme tähän pysty, vaikka säästäisimme, verottaisimme, leikkaisimme ja jopa ruoskisimme itsemme hengilta? Summa on yksinkertaisesti liian suuri tämän kokoisen kansan maksettavaksi. Kun todellista rahasummaa konkretisoi hieman, niin ymmärrys asiasta lisääntyy huomattavasti. Katso oheinen kuva, kuinka suuri summa todellisuudessa on miljardi dollareina. Saman kuvan voit ajatella euroina.

 

Kuinka suuresta summasta on oikeasti kysymys?

 

Miljardi  on tuhat miljoonaa eli 1 000 000 000.  Miljardi sekuntia on  11 574 vuorokautta eli  noin 31,5 vuotta. Jos maksat miljardin verran velkaa euron sekunnissa, niin tällä vauhdilla on miljardi maksettu 31,5 vuoden kuluttua olettaen, ettei korkoa tarvitse maksaa. Tämä kertaa sata (100) miljardia on pelkkä valtion laina. Huomioitavaa  lisäksi on  juokseva lainan korko, joka kasvaa luottoluokituksemme pudotessa. http://velkakello.fi/

 

Pyydän lukijaa katsomaan  aluksi  hyvän  muutaman minuutin videon siitä, kuinka suuri summa on miljardi.http://vivas.fi/tama-video-auttaa-sinua-hahmottamaan-kuinka-paljon-rahaa-miljardi-dollaria-todella-on/    Kuvitetussa muodossa löydät  linkin takaa hahmoitusta lisää miljardista konkreettisesti.http://www.fortunewatch.com/how-much-is-a-trillion-dollars/

 

Annan muutaman havainnollistavan käytännön esimerkin kuinka suurista summista me todellisuudessa puhumme, niin jokainen voi punnita tykönään kuinka suurella todennäköisyydellä voimme selvitä veloistamme. Otamme seuraavassa käsittelyyn vain valtion lainamme, joka on noin 100 miljardia.

 

Suomen kaikkien metsien yhteenlaskettu arvo laskentatavasta (kantohinta - hankintahinta) riippuen on noin 35 – 45 miljardia euroa – vaikka kaikki Suomen metsissä olevat puut kaadettaisiin ja myytäisiin, niin se ei riittäisi kattamaan edes valtion lainaamme, vaan joutuisimme myymään ne moneen kertaan.

 

100 miljardia on yhtä paljon kuin 20 000 kappaletta 5 miljoonan euron Loton jättipotteja - näitä 5 miljoonan jättipotteja voitaisiin jakaa 400 henkilölle joka viikko vuoden ajan.

 

100 miljardin setelinipun korkeus 100 euron seteleillä on 110 km (100 kpl 100 euron seteleitä eli 10 000 eur. on paksuudeltaan 1,1 cm).

 

Puoli miljoonaa suomalaista perhettä saisi tuolla summalla 200 000 euron arvoisen asunnon tai kesämökin.

Jokainen suomalainen kotitalous saisi 100 miljardilla noin 40 000 euron arvoisen auton.

http://seppohautaaho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/147859-paljonko-on-100-miljardia-%E2%82%ACuroa-kaytannon-esimerkeilla-tarkasteltuna

 

Lisäksi maahanmuuttoilmiöstä on erilaisten laskelmien mukaan aiheutumassa jopa sadoista miljoonista 1,5 miljardiin vuosittainen lisäkulu suomalaisille.  Joko rupet hahmottamaan, että meillä ei ole kaikkeen tekemäämme yksinkertaisesti varaa?

 

Lisää reaaliteetteja.

 

Työllisiä oli vuoden 2014 syyskuussa 2 447 000 joidenka pitäisi tämä kaikki velka maksaa korkoineen ja tietenkin muukin normaali arkinen elämä. Lisäksi tästä työllisten määrästä on huomattava  osuus työssä valtiolla tai kunnilla ja sekaan mahtuu myös paljon tempputyöllistettyjä tilastojen kaunistajia.  Huomioikaamme jälleen, että yksi miljardi on tuhat miljoonaa. Aika epätoivoiselta kuulostaa.

 

Suomen kansalaisista  köyhyysrajan alapuolella on 13,7 prosenttia kaikista kotitalouksista. Perinnän piirissä on kansalaisiamme  satoja tuhansia ja työttömiä tulee liukuhihnalta. Tilanne on jo niin vakava, että Ansiosidonnaisten työttömyyskorvauksen maksamisesta vastaava Työttömyysvakuutusrahasto (TVR) joutuu ottamaan lainaa selviytyäkseen tehtävistään  600 miljoonaa euroa.

 

Auttaako eläkeratkaisut, valtion omaisuuden myynti, sotesuunnitelmat, pidennetyt työurat, veronkiristykset, palkanalennukset ja muut poliitikkojemme tarjoamat lääkket tilanteeseen, jossa me olemme, jää mielenkiinnolla nähtäväksi  tässä täysin mahdottomassa yhtälössä. Näitähän meille tarjoillaan.  Olisiko todellakin muuttaa jo maamme suuntaa  ja antaa valta asioidemme hoitamisesta osaavampiin käsiin. Osaavammat kädet olemme me Suomen kansalaiset eikä rahan valta, joka ajaa meitä syvemmälle tähän velkahelvettiin päivä päivältä.  Sen orja olet jolle velkaa olet.

 

Alkuperäinen teksti julkaistu Uudessa Suomessa kirjoittajan toimesta 10.12.2014. Aiheen ajankohtaisuuden vuoksi julkaisin sen nyt uudelleen .

 

Kirjoittellen nykyään täältä Espanjan päästä vähän rennonpaa blogia ”Operaatio Varpaat mereen”http://operaatiovarpaatmereen.blogspot.com.es/ tervetuloa katselemaan myös sitä.

Cheers

 

Kari R

 

---------------------------------------------------------

 Muista jakaa tietoa tästä kirjoituksesta, mikäli pidit siitä. Valtamediat eivät mielellään asioista välttämättä kerro. Muutos lähtee teistä. Luodaksemme paremman tulevaisuuden meille kaikille, tarvitsemme tekoja. Niissä jokainen meistä on tärkeä. Ilman tietoa ja ymmärrystä on meidän turha odottaa muutosta.

 

Suosittelen lämpimästi lukemaan myös muita mielenkiintoisia blogini kirjoituksia kuten:

 

 Hyvää ”itsenäisyyspäivää” Suomalaiset

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/181776-hyvaa-%E2%80%9Ditsen...

Laillisesti ryöstetyt Osa II - Syyttömänä valtion hirsipuussa

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/181634-laillisesti-ryostety...

Profetia Suomen kansalle

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/181058-profetia-suomen-kans...

Korruptiotako Suomessa?

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180798-nyt-meni-hermot-kirj...

Laillisesti ryöstetyt

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180621-laillisesti-ryostetyt

Suomalaiset -maailman nopein kansa.

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180138-suomalaiset-maailman...

Unelma paremmasta maasta

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/179751-unelma-paremmasta-ma...

Suomalainen. Oletko valmis tulevaan elintasoromahdukseesi?

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/179087-suomalainen-oletko-v...

Suomi olisi edelleen maailman rikkaimpia maita jos,    

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/178257-suomi-olisi-edelleen...

Suomalainen - tiesitkö, että sinut on ryöstetty?

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/178374-suomalainen-tiesitko...

Energiaomavarainen Suomi

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176825-energiaomavarainen-s...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (68 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No kun sieltä Espanjasta kirjoittelet, niin mikset ottanut Suomen sijasta tähän blogiin Espanjaa? Kerropa hiukan sen velkatilanteesta!

Mutta muutoin olen sitä mieltä, että blogissasi olet ikäänkuin kirjoittanut paperille lukuja ja niitä sitten taivastelet. "Suomella" ei ole mitään velvoitteita kotitalouksien velkojen osalta. Ne ovat kotitalouksien privaattiasioita. "Suomen" selviytymisen kannalta on syytä pidättäytyä tuohon valtion velkaan ja siinä pääasiassa ulkomaisen velan osuuteen.

Velkaahan ei ole tarkoituskaan maksaa pois samalla tavalla kuin kotitalouksien asuntolainojen kohdalla on kysymys, vaan velan otolla paikataan kassavirtaa silloin, kun siihen on tarvetta. Tärkeintä on, että lyhennyksistä ja koroista suoriudutaan ja sen suhteen Suomella ei ole ollut ongelmia. Velkataakka siis kasvaa tai vähenee aina kulloisenkin taloustilanteen myötä eikä velattomuus ole tavoitteena lainkaan.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Juha,

Tuossahan on ihan hyvä blogin aihe, tosin enempi olen huolissani tuosta Suomen tilanteesta. Ote yhdestä uutisesta Yleltä "EU-komissio: Suomen talous putoamassa Euroopan vauhdista
EU-komissio ennustaa Euroopan talouskasvun vahvistuvan, vain Suomen ennuste huononee".

Kyllä kotitalouksien velka on taakka kansalle, et sitä yli etkä ympäri pääse. Asiat katsos pitää nähdä kokonaisuuksina.

Kerro tuo viimeinen lause Suomen hallitukselle, kun oikein pääministerin toimesta sitä velkaa pyritään lyhentämään. "Sipilä huomautti myös, että Suomi velkaantuu euroalueen nopeinta vauhtia, Kreikka mukaanlukien." Turhaa mies huolissaan vai mitä Juha? http://www.talouselama.fi/uutiset/itse-asiassa-val...

Valtiokonttorin sivuilla kerrotaan, että tänä vuonna Suomen valtion nettovelkaantuminen on 5272 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa tänä vuonna siis 601 000 euroa tunnissa. Turhia tässä taivastelen.

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän mukaan Suomella on edessään vaikeat talkoot. Velaksi eläminen on lopetettava, hän vaatii. http://www.hs.fi/politiikka/a1416623683379

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Miljardi on suuri summa, mutta mitenkäs olisi eurooppalainen biljoona, eli tuhat miljardia:

http://www.talouselama.fi/uutiset/euroopassa-on-ja...

Espanjan velka ylittää nykyisellään 100% BKT:sta. Suomi on edelleen siellä 60%:n tietämissä. (Eikä Espanja huolestuttavin esimerkki ole, joten vertailua peliin!)

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #4

Kiitos kommentista Juha.

Aiheen laajuuden vuoksi hankala vähän kahta maata vetää samalla blogilla ja tämä kun koskisi sitä Suomea tämä blogi, mutta tässä laajemmin Euroopan tilanteesta lukuja. Luonnollisesti olen itse enempi huolissani Suomesta.

"Suomi yksi Euroopan heikoimpia lenkkejä"

Eurostat julkaisi perjantaina luvut, joiden mukaan Suomen bruttokansantuote supistui huhti-kesäkuussa 0,4 prosenttia tammi-maaliskuusta.

Maat, kuten Ruotsi ja Espanja kasvattivat bruttokansantuotettaan 1,0 prosentilla ja Latvia 1,2 prosentilla. Jopa euroalueen murhekryyni Kreikka kasvatti bkt:taan 0,8 prosenttia. http://www.talouselama.fi/uutiset/suomi-yksi-euroo...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #7

Olikohan tuo Talouselämän uutinen tältä vuodelta?

"Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan bruttokansantuotteen volyymi kasvoi huhti-kesäkuussa 0,2 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Vuoden 2014 toiseen neljännekseen verrattuna työpäiväkorjattu bruttokansantuote kasvoi 0,1 prosenttia."

Sinänssä on turhaa pilkunviilausta tuollainen tarkastelu, koska tärkeämpää on tietysti lähtötaso ja Suomen BKT per capita on kuitenkin noin 30% korkeampi kuin Espanjassa.

Tuo "heikoimpia lenkkejä" on kyseisen artikkelin kirjoittajan oma luonnehdinta, joka perustuu tämän hetkisiin kasvulukuihin ainoastaan. Toki voisi hyvällä syyllä sanoa, että todellisia heikoimpia lenkkejä ovat varsinaiset kriisimaat, jotka ovat joutuneet muiden maiden avun annon armoille. Jostain syystä Suomessa halutaan julkisuudessa heittää pökköä pesään ihmisten pessimistisyyden ruokkimiseksi ja se näköjään tehoaa.

Moodys taisi muuten antaa Suomelle juuri perjantaina uudelleen kolmen A:n luokituksen.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #13

Kiitos kommentista Juha.

Kolme AAA säilyi. Olisikohan siksi kun on vielä kivat eläkevarannot jäljellä. Tokihan meiltä on pohjavedet vielä myymättä vielä. Niitäkin paraikaa valmistellaan myyntiin.

Suomi ei ole kriisimaa, vaan hyvin nopeasti kriisiintymässä oleva maa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

Itse asiassa Suomessa vallitsee hyvä ja terve kriisitietoisuus, jota esimerkiksi kreikkalaisilla ei ollut lainkaan. Se on suomalaisten yksi perusominaisuuksista, joka takaa sen, että yhtä syvälle ei vajotakaan. Nykyisenkin hallituksen toimet osoittavat saman asian selkeästi.

Edelleen jää kysymysmerkiksi miksi annoit tässä blogissasi jotenkin ymmärtää, että nimenomaan Suomi on ylivelkaantunut ja nimenomaan meillä on suuri ongelma käsissä. Jotenkin tuntuu, että ulkomaille muuttamisestakin huolimatta olen perin juurin blokeroitunut katsomaan asioita "perussuomalaisen" näkökulmasta ilman perspektiiviä.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #23

Kiitos kommentista Juha.

Olen näistä samoista asioista kirjoittanut jo tovin. Kirjoituksiani löydät paljon eri aihepiireistä koskien Suomea profiilini takaa.

Se fakta ei muuksi muutu, että talous on todellinen ongelma. Suomessa tosin lisänä nyt tämä muuttotulva. Mitä näkökulmaan tulee, niin pyrin katselemaan asioita kautta linjan. Ihan vasemmalta oikealle ja kaikki värit siltä väliltä. Olen jopa hyvin vihreä joissain asoissa, toisissa taas kovakin porvari. Kolmanneksi aika keskustalainen ja sitten vielä itsenäisyyttäkannattava ipulainen. Kai minussa sitten vielä lisäksi asuu pieni persusuomalainen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

#2 KR
Pääministerimme oli puheessaan sitä mieltä ettemme velkaannu 600 000 tunnissa vaa miljoonan.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #49

Kiitos kommentista Daniel.

Saat hyvää kuvaa katselemalla tätä linkkiä http://velkakello.fi/ tosin kello ei osaa havannoida tietenkään ihan kaikkea. Mutta hyvin suuntaa antava.

Tilanne muuttuu radikaalisti, mikäli markkinoilla tapahtuu muutoksia ja se tarkoittaa tällä hetkellä maamme kohdalla vauhtia kellon mittareihin, mutta kuten tuolla edellä on todettu, niin luottoluokittajat antoivat Suomelle AAA merkinnän. Tästä voisi kertoa pidemmänkin tarinan, mutta näillä mietteillä pääset alkuun.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #53

"Velkakello ei osaa havainnoida kaikkea" ja se on puhtaasti viihteellinen animaatio, mielenkiintoinen metafora kuitenkin.

Velka ei tällä hetkellä kasva senttiäkään.

Velka kasvaa vain siinä vaiheessa kun Suomi ottaa lisää lainaa markkinoilta.

Korko tietysti raksuttaa koko ajan, mutta velka ei lisäänny.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #58

Kiitos taas asiantuntevasta kommentista Juha.

"Velka ei kasva senttiäkään"??

Suomi ottaa lisälainaa 14 miljoonaa joka päivä – miksi velkavuori kasvaa?

Suomen valtiolla on tämän vuoden lopussa velkaa jo 100 miljardia euroa. Velkaantuminen on helppoa, koska sijoittajat syytävät Suomelle lainarahaa. http://www.hs.fi/talous/a1424758255339

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä poseerasi Suomen valtion velan määrää esittävän velkakellon vieressä Keskuskauppakamarin tiloissa Helsingissä 23. helmikuuta.
http://www.hs.fi/talous/a1424758255339

Onko meillä Juha Kuikka jotkin eri tietolähteet keskustelussamme? En nimittäin ymmärrä hölkäsen pöläystä mitä minulle taloudesta pyrit kertomaan. Suomi kun ottaa markkinoilta jatkuasti velkaa ja korko juoksee siinä samalla. Mikä tässä on niin ihmeen vaikea ymmärtää? Kymmeniä linkkejä, ministerien lausuntoja, talous päättäjien lausuntoja, ekonomistien lausuntoja etc...mitä vielä pitää olla että asia tulee ymmärretyksi ?

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #59

Ihan kaikella kunnioituksella Juha Kuikka, mutta mikä ihmeen motivaatio ajaa sinua keskustelemaan asiasta jos,ta et tunnu ymmärtävän yhtään mitään?

Jos saisin edes vähän kiinni faktoista, joita ajat takaa, niin olisi helpompi ymmärtää. Olet useassa keskutelussa mukana tällä palstalla, mutta rupeaa jo tuntumaan siltä, että olet maksettu keskustelija kun argumentaatiot ovat ihan kuusta temmattuja kuitenkin niin, että esiinnyt miltei asiantuntijan roolissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #60

Velan määrä kasvaa siinä vaiheessa, kun valtio laskee liikkeelle uusia lainapapereita, joita kaupataan. Tuossa tekstissä linkkisi takana lukee muun muassa:

"Se kuluttaa joka päivä 14 miljoonaa euroa enemmän rahaa kuin mitä sen tulot ovat".

Tämä tarkoittaa sitä, että jo aiemmin otettua velkaa käytetään menoihin. Uutta velkaa joutuu sitten ottamaan jossain vaiheessa taas lisää. Mutta velka valtion taseessa ei todellakaan lisäänny velkakellon sekunttitahdissa.

Jos itse otat vaikkapa 20.000 euroa syömävelkaa, koska katsot sitä seuraavan vuoden aikana tarvitsevasi, sinun velkasi kasvaa sillä hetkellä sen 20.000 euroa, kun sen otat. Ei sitä mukaa, kun tuota summaa käytät. Valtiolla ei ole mitään over draft -tiliä, josta rahaa nostettaisiin reaaliajassa lisää.

Toivoisin, että välttäisit ad hominem tyylistä viestintää, kun asiasta keskustellaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #65

Alla on listaus vuonna 2014 Suomen valtion liikkeelle laskemista joukkovelkakirjalainoista. Myös päivämäärät mainittu. Luvut ovat miljoonissa, eli 1000 tarkoittaa miljardia. Vakuutan, että kyseinen velkakello ei noina päivämäärinä ole reagoinut tilanteeseen mitenkään, koska se tikittää vaan laskennallista ylikulutusta, joka on noin kolme euroa päivässsä per nuppi.

(http://www.suomenpankki.fi/en/tilastot/arvopaperit...)

VALTIONHALLINTO – STATEN
– CENTRAL GOVERNMENT
Suomen Valtio
15.4.2024 Sarjaobligaatiolaina FI4000079041 4 000,0 4.2.2014 15.4.2024 10v 2kk 11p /
bullet 99,502 % 2,00 %
Suomen Valtio
15.9.2020 Sarjaobligaatiolaina FI4000106117 4 000,0 3.9.2014 15.9.2020 6v 0kk 12p /
bullet 99,407 % 0,375 %
Lisäksi aikaisemmin emittoituja lainoja myytiin vuonna 2014
seuraavasti:
Dessutom har tidigare emitterade lån sålts år 2014 enligt
följande:
In addition, bonds issued previously were sold in 2014 as
follows:
Suomen Valtio
15.4.2024 Sarjaobligaatiolaina FI4000079041 1 000,0 23.5.2014 15.4.2024 9v 10kk 23p /
bullet 99,502 % 2,00 %
Suomen Valtio
4.7.2042 Sarjaobligaatiolaina FI4000046545 500,0 23.5.2014 4.7.2042 28v 1kk 12p /
bullet 101,58 % 2,625 %
Suomen Valtio
4.7.2028 Sarjaobligaatiolaina FI4000037635 1 000,0 24.10.2014 4.7.2028 13v 8kk 10p /
bullet 105,90 % 2,75 %

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

"ja siinä pääasiassa ulkomaisen velan osuuteen"

Suomella ei euroon liittymisen jälkeen ole muuta kuin ulkomaista velkaa ja sekin valuutassa jonka hallinta on jossain muualla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ulkomaista velkaa on saatu helpommin ja edullisemmin ja jos se on euroissa, niin valuutan hallinta ei ole relevantti asia, koska euro on meidän valuuttamme. On tietysti myös dollaripohjaista velkaa, mutta vähemmän.

Esa Niemi

Juha:
"Suomella" ei ole mitään velvoitteita kotitalouksien velkojen osalta. Ne ovat kotitalouksien privaattiasioita. "Suomen" selviytymisen kannalta on syytä pidättäytyä tuohon valtion velkaan ja siinä pääasiassa ulkomaisen velan osuuteen."

Juha, etkö ymmärrä taloudesta sen vertaa, että yksityisen sektorin velkaantuminen voi heikentää ostovoimaa ja investointiastetta. Kotitalouksien velkaantuminen ja ostovoima liittyy vahvasti "Suomen" selviytymiseen.

Juha:
"Tärkeintä on, että lyhennyksistä ja koroista suoriudutaan ja sen suhteen Suomella ei ole ollut ongelmia. Velkataakka siis kasvaa tai vähenee aina kulloisenkin taloustilanteen myötä eikä velattomuus ole tavoitteena lainkaan."

Kuten itsekin toisaalta toteat, niin julkinen sektori ei voi loputtomasti velkaantua.

Jos Suomen valtion velan korot nousisivat n. 3% ylöspäin, niin se söisi Suomen valtion budjetista n. 10%. Jos korot nousee 8% ylöspäin, niin se syö n. 20% Suomen valtion vuosibudjetista. Pelkästään korkoriski on valtava kun meidän menot kasvavat valtavaa vauhtia ja nettomaksajat voivat kilpailuttaa verotuksensa muissa maissa.

Suomen itsetuhoinen maahanmuuttopolitiikka lisää nettosaajien määrää nettomaksajien määrän vähentyessä. Sossu ei ole Suomen uusi Nokia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kotitalouksien velkaantuminen ja ostovoima liittyy vahvasti "Suomen" selviytymiseen."

Kaikki vaikuttaa jollain mekanismilla kaikkeen, mutta kun tässä puhutaan valtion velan määrästä, niin en halunnut laittaa omenoita ja päärynöitä samaan koriin.

Velan kasvuvauhti on tietysti liian kova, koska jos sitä ei saada aisoihin, niin mainitsemiesi riskien määrä kasvaa. Pääsanomani on ollut Suomen tilanteen suhteuttaminen muiden maiden tilanteeseen sekä tiettyjen harhakäsitysten oikominen, esimerkiksi tuo velkakello metafora. Kari peräänkuulutti minulta faktoja ja niitä esitin ylempänä siitä kuinka velan otto käytännössä on tapahtunut.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Auttaako eläkeratkaisut, valtion omaisuuden myynti, sotesuunnitelmat, pidennetyt työurat, veronkiristykset, palkanalennukset ja muut poliitikkojemme tarjoamat lääkket tilanteeseen, jossa me olemme"

Ei auta, ainoa mikä nyt auttaa on saada työttömät tuottaviin töihin ja se ei onnistu yhteisvaluutassa jossa EKP ja komissio määrää pelisäännöt. Suosi suomalaista pitäisi olla johtoajatuksena valtiolla ja kunnissakin mutta tätä ei haluta noudattaa.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Jarmo.

Tämä on mielestäni myös se ongelman ydin. On vähän kuin kädet sidottu, kun ei ole omiin asioihin päätäntävaltaa. Jäljelle ei jää kuin loppurealisointi jota jatkuasti julkisuudessakin väläytellään. Sitähän tässä pitkin matkaa on tehtykin, mutta vain uskomattoman typerästi.

Hyvä blogi Asikaisen Martilta aiheesta

Suomen pahimmat bisnesmokat - http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/203944-suome...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Suosi suomalaista pitäisi olla johtoajatuksena valtiolla ja kunnissakin mutta tätä ei haluta noudattaa."

Kyse ei ole halusta, vaan siitä, että Suomella ei ole oikeutta julkishallinnollisissa hankinnoissa suosia suomalaista. Kuten ei millään muullakaan EU-maalla suosia omiaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Aika naiivia tekstiä taas Kuikalta. Euroopan maat, Suomea lukuunottamatta ovat suosineet omaa teollisuuttaan ja esimerkiksi Saksan teollisuus on tämän ansiosta voimakas, sama Ruotsissa. Suomi taas on hankinnoissaan suosinut myös Saksaa ja Ruotsia sekä myös USA:ta joka on kuihduttanut Suomen teollisuutta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

Se ei ole "naiivia tekstiä", vaan EU:n direktiivien määräysten kertomista.
Oman maan suosiminen on KIELLETTYÄ!

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Miksei olisi, niinhän ne muutkin valtiot tekevät. Esimerkiksi puolustushankinnat etc.. Se täällä Espanjassa muuten on veikeä, että kaikki paikallinen on huomattavasti edullisempaa kuin tuontituotteet. Suomessa taasen yleisesti kotimainen tavara kalliimpaa. En tiedä onko tämä vain mututuntumaa, mutta se näkyy hyvin ihan arkielämässä.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #9

Tämä Jarmon mainitsema naiviuus vie tosiaan meiltä itseltä kaikki hommat.

Puolustusvoimien raskaiden kuorma-autojen jättihankinta kilpailutetaan sittenkin

Puolustusvoimien 150 raskaan kuorma-auton hankinta kilpailutetaan sittenkin. Autot oli aiemmin aiottu hankkia suorahankintana, jolloin suomalaisvalmistaja Sisu olisi ollut vahvin ehdokas tilauksen saajaksi.

http://yle.fi/uutiset/puolustusvoimien_raskaiden_k...

Tätä tarinaa en tarkastanut loppuun asti, että mistä ne ostettiin, mutta idea varmasti tekstistä näkyy.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #12

Varmaan viidenvuoden päästä sisulla menee jo huonosti, yhtiö alkaa oireilemaan, johto vaihdetaan entisen monikansallisen yhtiön toimariin. Lopulta se myydään, indekroidaan ja lakkautetaan.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #50

Kiitos kommentista Daniel.

Pessimisti ei pety, kuten sanotaan. Mutta äläpä huoli, kyllä ne Suomessakin taipuu vielä pien yrittäjäystävällisiksi kun on pakko. Jos eläimillä on eläinsuojelulaki niin pienyrittäjillä pitää olla pienyrittäjä suojelulaki.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #61

Hyvä optimisti osaa käyttää pessimismiä herättääkseen huomion epäkohtiin, kaava jonka ilmaisin on ollut tavaomainen suomessa esim nokia, sonera, itella, harvia...

Juha Kuittinen

Kun velkaantuu tarpeeksi niin lisää velkaa ei saa. Suomi saisi tällä hetkellä suhteellisen halpakorkoista lainaa ja mielestäni sitä kannattaisi nyt ottaakin.

Lisäksi tehdään palkkamalttisopimus työmarkkinoilla ja lomarahojen puolitus.

Yritysverotuksessa yritysten alv-veron alarajan nosto 50 tuhanteen euroon.

Toisenlainen rahapolitiikka olisi tietty säästänyt paljolta mutta "rinta rottingilla" ollaan tultu jo 90-luvulta asti joten eiköhän sama meno jatku..

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Juha. Velkaa tosiaan vielä toistaiseksi saadaan, tosin olisin sen mieluummin velkaa omalle keskuspankille.

Sampo Terhoa lainaten- Ikuinen Euro

"Euroopan keskuspankin johtaja Mario Draghi toisti viime viikolla jälleen julkisuudessa tutun väitteensä eurosta: se on ikuinen ja peruuttamaton. Draghin mukaan euroa ei yksinkertaisesti voi perua. Perusteluna hän käytti sitä, että euroa ei voi perua koska se on peruuttamaton. Syy tähän on euron peruuttamattomuus." http://sampoterho.puheenvuoro.uusisuomi.fi/177047-...

Nämä mainitsemasi keinot ovat niitä pieniä keinoja, joita voimme omalla poliittisella vallallamme tehdä. Muu käskytetäänkin sitten talouspolitiikassa ihan muualta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Perusteluna hän käytti sitä, että euroa ei voi perua koska se on peruuttamaton. Syy tähän on euron peruuttamattomuus."

Tämä on samaa logiikkaa kuin ettei kotimaista voi suosia. Kuka tahansa jolla kengännumero on pienempi kuin älykkyysosamäärä pystyy matemaattisesti perustelemaan miksi kotimainen on kokonaistaloudellisesti edullisempaa ja siksi julkisissa hankinnoissa kannatettavaa.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #20

Naulan kantaan Jarmo.:) Tuohon ei ole enää mitään lisättävää tai poisotettavaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #20

Sama logiikka pätee kaikkiin EU-maihin, joissa kaikissa on kotimaisen teollisuuden suosiminen julkisissa hankinnoissa yhtä lailla kiellettyä. Toisin sanoen englantilaiset joutuvat ostamaan suomalaista tuotetta, jos se on julkisen tarjouskilpailun perusteella edullisempaa kuin kotimainen.

Juha Kuittinen

#15 "Muu käskytetäänkin sitten talouspolitiikassa ihan muualta."

Totta,

Eduskunta on allekirjoittanut budjettikurisopimuksen ja täten sitoutunut Eu:n sisäisen devalvaation politiikkaan.

Suomi ei päätä enää omista sisäisistä talousasioistaan itsenäisesti.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #46

Juuri näin. Ongelman ytimeen. Ne vaihtoehdot joita meille annetaan on vain sisäinen devalvaatio ja kansallisesta omaisuudestamme luopuminen jos olen oikein ymmärtänyt. Toki joku voi korjata jos olen väärässä.

Omalla talouspolitiikalla voisimme toimia luovemmin ja päättää itse mikä olisi kansallisesti valtiollemme paras tapa toimia. Nyt kätemme ovat sidotut. Sama koskee kaikkea poliittista päätäntävaltaa kautta linjan.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

En kylläkään ole talousasioita tunteva mutta mielestäni valtion velkaisuus vaikuttaa etenkin velkaiseen kansalaiseen. Valtio on me kansalaiset. Kun valtio tarvitsee rahaa velkojen tai velan korkojen maksamiseen se ottaa kansalaisilta sen rahan tavalla tai toisella.

Velkaiseen kansalaiseen se saattaa vaikuttaa siten, että hänen velanmaksukyky heikkenee jopa niin, että hän hän ei voi suoriutua osuuteensa valtion velasta, häneltä voi mennä kaikki omaisuukin. Se viimeinen höyhen kamelinkin selän katkaisee.

Huh huh, tulipa tuossa "taloustiedettä" niin, että viisaammilla varmasti nauru kelpaa.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Paavo.

Ei talous niin monimutkaista ole, siitä yritetään vain tehdä sellaista, ettei jymäytetty kansa siitä mitään ymmärtäisi. Ei siellä eduskunnassakaan kovin montaa talotta ymmärtävää tunnu olevan. Nehän äänestetään turuilta ja toreilta. Se tässä on ollut huolena, että kaikki ei tajua mijoonan ja miljardin eroa siellä. Kun ei ne välillä tiedä paljonko normi suomalainen tienaa.

Hyvää taloustiedettä, kiitos. Kaikki meni nappiin.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Vaihtoehtona eurosta erolle (ja siitä seuraavasta oman valuutan devalvoitumisesta) on 'sisäinen devalvaatio', jota hallitus nyt siis yrittää toteuttaa kovasta vastustuksesta huolimatta. On hyvä muistaa, että Suomen 'vanha konsti', oman valuutan devalvointi, merkitsee valtavaa varallisuuden siirtymistä säästäjiltä velallisille eikä siis ole kovin oikeudenmukainen toimenpide.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Mika.

Sisäinen devalvaatio on tosiaan jo alkanut, mennään kaiketi Kreikan viitoittamaa tietä. Teet tässä nyt niin tai näin, niin kipeästi se ottaa se on selvä.

Islanti on ainakin ruennut pääsemään tolpilleen mukavasti omilla toimillaan.

Kriisistä toipuvan Islannin talous ajaa euromaiden ohi

http://www.hs.fi/talous/a1392615451150

Valopilkku Pohjolassa: Islanti nousee

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2015/09/01/va...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kysymykseesi Suomi ja suomalaiset "velkahelvetistä" Aluksi, ei Suomi ole missään "velkahelvetissä" muuten kuin Rosenlöfin ajatusmaailmassa. Toisekseen, kun seuraan omaa jälkikasvua ja heidän ystäperheitään, ei Suomella, eikä suomalaisilla ole hädän päivää, mutta rutisemalla ja kauhukuvia maalamalla jota Rosenlöf harrastaa Suomelle kävisi huonosti. Myös ihmetyttää haikailu markka-aikaiseen epävarmuuteen, mm. asuntolainojen korkojen heilahteluihin, ja devalvaatioihin, joilla palkankorotukset minimoitiin yhdessä yössä, niin voi kysyä kuka hullu sitä aikaa takaisin halua, ei ainakaan palkallaan elävä asuntovelkainen.

Juha Hämäläinen

"Pöö, ei ole mitään pelättävää", "vaikka jotain tarttis tehrä!" Siinä kaksi suurinta ongelmaa, joita Suomi on kohdannut!

Ei lisää S.O.S demokratiaa! Kiitos!

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Arto.

Onkohan tämä nyt sitä populismia nyt sitten. Mistäkö johtuvat sitten nämä jatkuvat leikkaukset ja veronkorotukset?

Lopun paatoksen voit osoittaa maamme hallitukselle ja pääministerille.

Juha Sipilä "”Velaksi eläminen on pakko lopettaa” http://www.talouselama.fi/uutiset/velaksi-elaminen...

Ja sitten siitä haikailusta. Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professorin Vesa Kanniaisen mielestä Suomen pitäisi pohtia eroa eurosta, jos Kreikalle annetaan lisää lainaa nyt tehdyn suunnitelman mukaisesti.

http://www.ksml.fi/uutiset/talous/professori-suome...

Juha Hämäläinen

Koko maailma on kenties Venäjää ja jotain muita "epäolennaisia" maita myöten kusessa! Suomi on vain yksi monista!

"Saksalaisen Der Spiegelin McKinsey Global Institutilla (MGI) teettämän tutkimuksen kertoma on karua. Näissä käppyröissä ja niiden selityksissä käy selvästi ilmi millaiseen umpikujaan maailma ajaa ilman jarruja. Tutkimus on 120 sivuinen avokämmenisku varoittamatta, jonka lukija ei voi enää piiloutua poliitikkojen meemimyllyn suoltamien „ikuisenkasvun“ ja „kohti parempaa tulevaisuutta“ tai vastaavien turruttavien lauseparsien taakse. Näiden käppyröiden kertomaa on suositeltavaa katsella istualtaan."

https://vapaakulkija.wordpress.com/2015/02/12/maai...

Mutta ongelmaan on keksitty ratkaisukin, joka helpottaisi tilannetta. Ongelma on että koko läntisen maailman johtaja Goldman Boys on lahjonut palkkioviroillaan niin Suomen, kuin koko EU:n johtajat tai Goldman Boys on johdossa EU:ssa sekä sen liittovaltioissa!

"Tällä ratkaisumallilla voitaisiin (tutkimuksen tekohetkellä) laskea Euroopan maiden 64% velkalastista, joka oli tuolloin 40,47% BKT osuudesta niinkin alas kuin 14,58 prosenttiin.

Kuusi maata, kuten Irlanti, Italia, Espanja, Britit, Ranska ja Saksa voisivat uloskirjata yli 50% veloistaan.

Kolme maata, Irlanti, Italia ja Saksa laskisivat velkojaan yli miljardin

Irlanti laskisi velkojen BKT-osuutta 130 prosentista niinkin alas kuin 20 prosenttiin

Ranskan valtionvelka katoaisi melkein kokonaan ollessa lopuksi vain 0,06%

Ainut joka tässä vaihdossa häviäisi olisi pankit!"

Tästä linkistä kannattaa tsekata ainakin käppyrät, jotka kertovat karua tarinaansa siitä kuka meitä kuppaa ja juo veremme!

https://vapaakulkija.wordpress.com/2015/01/17/velk...

Kiitos
Hämis

PS. Karille onnea yritykseen!

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos linkeistä Hämis.

Suosittelen ehdottomasti muitakin tutustumaan. Ei muuten hassumpi ratkaisumalli.

Ja niistä pankkiireista...niile ei mikään riitä.

”Antakaa minun hallita kansakunnan rahaa niin en enää välitä kuka säätää sen lait” -Mayer Amschel Bauer Rothschild

”Ne harvat, jotka ymmärtävät järjestelmän luonteen ovat joko liian kiinnostuneita sen heille tuomista hyödyistä tai ovat niin riippuvaisia siitä, että mitään vastustusta heidän yhteiskuntaluokaltaan ei tulla näkemää.” -Rothschild veljekset Lontoossa 1863.

Jouni Peltoniemi

Mitä sitten?
Voihan sitä laskeskella tähtiä taivaalta tai hiekanjyviä merenrannalta.

Ei velka itsessään ole mitenkään paha asia, päin vastoin, se pitää talouden vauhdissa.

Kansalainen joka ottaa velkaa rakentaakseen talon tekee suuren palveluksen yhteiskunnalle, samoin kuin firma joka rakentaa tehtaan tai sijoittaja joka ostaa osakkeita. Kuin myös valtio joka rahoittaa talouttaan. Ilman velkaa oltaisiin edelleen keräily- ja vaihdantataloudessa.

Suomalaiset on väärin opetettu että velka on syntiä. Vain väärinkäytetty ja hassattu velka on syntiä, mutta investoinnit taivaallista. Koko lama johtuu siitä, että yksityisten velanotto on hiljentynyt ja julkinenkin hidastunut.

Tällaisen vahingollisen hurskastelun sijaan pitäisikin rohkaista kansaa ottamaan lisää velkaa niin paljon kuin pankki vaan antaa ja sijoittamaan pörssiin, asuntoihin, koulutukseen, omaan yritykseen tai mitä vaan hyödyllistä keksii.
Samaten valtion pitäisi miljardikaupalla vain lisätä velkaantumista, tosin mieluiten omalta keskuspankilta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Annoin pointsin näkökulmastasi vaikka en yhtä varauksettomasti olekaan suosittelemassa ylivelkaantumista.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kyllä ulkomaiset pankkiirit siitä toki tykkää, että kansakunnat ovat velkaantuneita. Ilman muuta. He saavat valtion verotusoikeuden ja lypsävät kansat kuiviin kuin heinäsirkkaparvet. Tätä ongelmaa järkevällä talouspolitiikalla ja omalla keskuspankilla ei olisi.

”Historia osoittaa, että rahanvaihtajat ovat käyttäneet kaikkia mahdollisia keinoja; hyväksikäyttöä, lahjontaa, huijausta ja väkivaltaa pitääkseen valtion hallinnassaan ja voidakseen määrätä rahasta ja sen painamisesta.” James Madison, USA:n presidentti

”On hyvä, että kansa ei ymmärrä raha- ja pankkijärjestelmäämme, sillä muuten meillä olisi jo vallankumous ennen huomisaamua.” -Henry Ford

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Pankkiireja on tietenkin helppo syyttää maailman ongelmista, mutta oikea osoite lienee kuitenkin poliitikot, joiden päätösten seurauksena kansakunnat velkaantuvat. Pankkihan ei lainaa rahaa sellaiselle, joka ei lainaa tule pyytämään.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Mika.

Niinpä, poliitikoiden käskyvallassa on armeijat, pankeissa muutama kassaneiti.

”FED on yksi korruptoituneimmista instituutioista, mitä maailma on ikinä nähnyt. Kaikki tässä ympärilläni tietävät, että tämä maa on kansainvälisten pankkiirien hallinnassa.” -Kongressin edustaja Louis T. McFadden

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Siinä vaiheessa, kun maa on niin velkaantunut kuin Yhdysvallat, se tosiaan alkaa olla lainanantajien hallinnassa. Tämä kehitys uhkaa myös Suomea.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Juuri näin ja se uhka on todellinen.

Heli Hämäläinen

Tulee rutkasti lisää sosialisointia.

Taloudessa, jossa talous ei kasva, ostovoima tulee sosialisoimalla. Kun alempi keskiluokka on kupattu tyhjiin, eikä kesämökistäkään kehtaa verottaa etelänmatkaa, koska niiden arvo tippuu negatiiviseksi, alkaa tuotannollisen pääoman ulosmittaus. Elinkeinoelämä alkaa maksaa asumisen ja elämisen kulut, koska julkinen valta ei enää saa velkaa. Velka taas on sosialisoimista tulevilta sukupolvilta.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Heli

Koko velkapyramidi systeemi on luotu sellaiseksi, että se aiheuttaa hitaasti, mutta varmasti sen, että kaikki varallisuus siirtyy hyvin pienelle eliitille. Tämän näemme päivittäin, kuinka keskiluokka hiljallleen "katoaa".

On vain hyvin rikkaita ja hyvin köyhiä. Juopa kasvaa koko ajan. Siksi siihen olisi tartuttava ajoissa, ettei näin pääsisi käymään. Jokainen vähänkin taloutta seuraava näkee varmasti tämän vallitsevan kehityksen. Se ei ole tässä ja nyt, mutta kokoajan siirrymme kehityksessä siihen suuntaan.

Siksi näen tämän velkaantumisen kansainvälisille pankkiireille järjettömänä.

Petteri Hiienkoski

On olemassa kolmenlaisia valheita: tavallinen valhe, emävalhe ja tilasto!

Suhteutapa valtionvelan määrä esim. valtion varallisuuteen ja maksukykyyn. Vertaa myös valtionvelan määrää vaikkapa muiden kansantalouksien vastaavaan.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Petteri.

Kyllä olen näitäkin kovin pohtinut. Olen suhteuttanut yhtä sun toista vuosia taloutta pohtiessani. Tässä blogissa pyrin tuomaan rautalangasta esiin realistisen kuvan kuinka paljon velkaa on, sekä sen kuinka sen voi normaali ihminen ymmärtää.

Se mitä tulee valtion varallisuuteen ja maksukykyyn, niin se laskee valitettavasti koko ajan. Näet tämän hyvin valtion leikkaustarpeista.

Tässä kohtaa en nähnyt relevanttina verrata erimaiden maksukykyjä toisiinsa. Teksti oli muutenkin jo liian pitkä. Mikä kohta blogissani oli valhe?

Petteri Hiienkoski

Tilastotiedothan eivät koskaan ole sinänsä vääriä. Pointti onkin siinä, että niitä voidaan käyttää ihmisten harhaanjohtamiseen.

Joskus siihen ei tarvitse edes käyttää oikeita tilastotietoja, jos näet on arvovaltaa.
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Väitän kuitenkin että valtionvelan määrä ei ole kansantalouden pääongelma. Se on kylläkin seuraus maailman talouden suhdanteista, vientialan ongelmista (ei korvaavia tuotteita paperin ja kännyköiden tilalle ja venäjä-pakotteet) ja kotimaisesta investointilamasta.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #62

Kiitos kommentista ja linkistäsi, jonka takaa löytyy asiantuntevaa tekstiä. Suosittelen muillekkin.

Tarkoitus ei missään nimessä ole johtaa harhaan, vaan avata realiteettejä. Tässä blogissa käytiin läpi koko yhteiskunnan saldo, joka jää usein huomaamatta velasta puhuttaessa. Tämä on erittäin tärkeä pointti kansantaloudellisesti.

Tässä tullaan siihen, että valtion velka ei olekkaan se pääongelma, ei tietenkään ole. Ongelma on se, että koko kansakunta on valjastettu ulkomaalisen velkapääoman alle, johon ei ole mitään vaikutusvaltaa. Nyt tullaan taas siihen, että kun velka on näissä mittasuhteissa ja talouspolitiikkaan et voi vaikuttaa, niin ollaan vähän kuin tuuliajolla. Tai kuinka sen sanoisi, vähän kuin toisten armoilla.

Katso kuinka valtion johtajat käyttäytyvät ja minkalaisia lausuntoja taloudesta he antavat. Aivan kuin kaikki olisi joku luonnon laki, vaikka he voisivat tehdä monenlaisia päätöksiä Suomen talouden suhteen, mutta kun puuttu se kaikkein tärkein, eli valta. Valta omaan talouspolitiikkaan.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Näin yrittäjän (lähes 30v) näkökulmasta tuli taas pitkästä aikaa selattua näitä US blogeja. Hatun nosto sekä Karille että Juhalle, että jaksatte olla edelleen mukana. Voisipa tuossa pisteitä antaa Makkosellekin. Valitettavasti mielestäni ei ole muuta vaihtoehtoa edelleenkään kuin raskaan sarjan rakenteelliset uudistukset(halut). Tarvitaan motivaatiota (siis MOTIVAATIOTA) yrityssektorille - myös uusien yrityksien perustamishalukkuuteen. Eipä minulla muuta. Heippa.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kannustavasta kommentistasi Seppo.

Pidin tuossa pitkän tovin kirjoittelussa, mutta kun asioita seurailee, niin näen sen jonkunlaisena kansalaisvelvollisuutena tuoda tietoutta omalta osaltani ja herätellä ihmisiä miettimään maailman menoa.

Nuo mainitsemasi vaihtoehdot ovat juuri niitä, mitä voimme vallitsevassa tilanteessa tehdä ilman omaa talouspolitiikkaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kummastuttaa kun milloin väitetään EKn, milloin SKPn, milloin EKPn ja milloin maailmankeskuspankin vaativan suomea maksamaan valtion velkansa pois ja sitten vedotaan tuleviin lapsiin ja heidän taakkaansa. Propagandaa vai ei?

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Daniel.

Eihän näitä velkoja kukaan oikeasti takaisin halua tietenkään, vaan lisätä velan määrää. Saa rahaa tyhjästä, tämä on sampo. Muista, että lainalla on aina korko. Suomen korkomenot vuosina 1990-2014 ovat olleet 74 miljardia euroa. Siinäpä pähkinää purtavaksi. Kuten aiemmin tuolla mainitsin, niin verotusoikeus siirtyy valtiolta ulkomaalaisille pankkiireille, samoin muu hallintavalta.

Tulota löydät koontia aiheesa http://talousdemokratia.fi/?q=kuvaajat

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En ole koskaan kuullut tai nähnyt EK:n, SKP:n (?), EKP:n tai "maailmankeskuspankin" vaatineen Suomea maksamaan valtion velkansa pois. Voitko esittää tuosta lähteen?

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Niinpä. Tuossa edellisessä kommentissa sen kerroin ja vielä syynkin siihen. Lähteitä näihin kaiketi löytyy poliittisista puheista jos löytyy. Tosin kovaa painetta lyödään koko ajan, kuten tuolla olen edellisissä kommenteissani kertonut ja useita linkkejä laittanut. Samaan hengen vetoon todettava, että IMF kyllä vahtii meitä haukan silmin.

IMF:n viisi suositusta Suomelle

1. Yleissitovat palkkaratkaisut uudistettava

Kun yritykset voisivat joustavammin sopia palkoista, ne kykenisivät sopeuttamaan palkat vastaamaan paremmin tuottavuuden kehittymistä.

Keskitetty palkoista sopiminen on tuottanut korkean minimipalkan, mikä estää pienipalkkaisten työpaikkojen syntyä ja aiheuttaa rakenteellista työttömyyttä.

Kun palkoista voitaisiin sopia joustavammin, työntekijöillä olisi enemmän kannustimia siirtyä tuottavammille eli paremmin palkatuille aloille, mikä edistäisi tuottavampien alojen kehitystä.
http://www.hs.fi/talous/a1442289316948 lisää linkin takaa..

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

No mikäs teitä harmittaa, onhan upea ranta ihan vieressä, ei paljon Suomen puolueet kiinnosta.

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Sorry, olet oikealla taistelulla, jatka taistelua.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Lasse.

Ranta on tosiaan lähellä, mutta näitä kannanottojani ja kansalaisten tietoutta olen pyrkinyt herättelemään jo jonkun tekstin verran. Profiilini takaa niitä löytyy aikamoinen liuta.

Välillä pidinkin jo pitemmän tauon, mutta kun asiat vain menevät huonompaan suuntaan koti Suomessa, koen kansalaisvelvollisuudekseni tuoda asioita esille mahdollisimman kansantajuisesti ja rehellisesti omalta kantiltani.

Toimituksen poiminnat