karirosenlof

Lama Espanjassa? Onko se ohitse?

  • Ostoskeskukset ovat täynnä asiakkaita.
    Ostoskeskukset ovat täynnä asiakkaita.
  • Rakennustyömaita on kaikkialla ja niitä aloitetaan koko ajan lisää.
    Rakennustyömaita on kaikkialla ja niitä aloitetaan koko ajan lisää.

Ennen kuin muutin itse Espnjaan minulla oli käsitys, että myös Espanja on edelleen taloudellisessa lamassa, mutta asioita paikan päällä seurailevana, ei voi todeta kuin sen, että lama ei täällä juuri näy. En tiedä johtuuko se siitä, että alue on Espanjalaisten itsensä, sekä usean Euromaan suosima rantakohde puhtaiden rantojensa vuoksi vai mistä. Toki Espanja on iso maa, ja minulla on vain pieni perspektiivi. Yritän toki laajemmaltakin asioita seurata.

Rakennusten uudistuotantoa nousee tasaiseen tahtiin. Rakennustyömaita on todellakin useita. Yhdellä katsonnalla voit nähdä kymmen suurta työmaanosturia täydessä vauhdissa. Taantuman oppineina eivät pankit ole hevin helposti antaneet rahaa markkinoille, ja tästä syystä täytyy rakennusliikkeiden tilauskirjat oltava miltei täynnä, ennen kuin aloittavat rakentamisen. Tämä tarkoittaa sitä, että tilauskannat ovat täynnä ja rahaa tuntuu virtaavan kiertoon enenmissä määrin. Erittäin hyvä merkki asuntomarkkinoilta.

Paikallisten kanssa keskustellessa kuulin, että rakennusmiesten työttömyys olisi enää 5% . Tämä hevos tietotoimistolta, mutta hyvin maassa, jota taantuma taluttanut kaiketi seitsemän vuotta. Lama iskee rakennusalan ammattiryhmiin, sekä rakennuskannan uudistuotantoon usein ensimmäisenä.  Täällä ala tuntuu elpyvän hyvin nopeasti. Jopa hämmästyttävän nopeasti.

Kauppakeskukset ovat täynnä ihmisiä, joita liikkuu ostoksilla paljon. Samoin torit ovat täynnä vilkkaasti kauppaa käyviä. Siinä mielessä milenkiintoista seurata, koska olen nähnyt myös kolikon toisenkin puolen omin silmin.

Kun Latvian talous romahti, vierailin paikan päällä katselemassa tilannetta. Riikassa kierrellessäni valtavaa kauppakeskusta, en nähnyt asiakkaan asiakasta. Tavaraa ja lasihyllyjä kyllä, mutta en yhtään asiakasta. Parhaalla aukioloajalla oli aavemaisen hiljaista. Miltei vain myyjiin törmäsit satoja metrejä pitkillä ostoskäytävillä.

Täällä on se kolikon toinen puoli. On todella vilkasta ja paikallisten kanssa keskustellessa koetaan markkinoiden nousevan hitaasti, mutta pohjat olisi nyt nähty.  Keskustellessani muutaman Britti asuntosijoittajan kannsa, sain saman käsityksen, että markkoiden odotetaan elpyvän ja että raha on palaamassa asuntomarkkinoille.


Saludos de Sol


Kari R


En tiedä rikkooko tämä hyvän tavan mainostamisen rajan, mutta kirjoittelen lisäksi  Espanja blogia nimeltä ”Operaatio Varpaat mereen”, jossa kirjoittelen vähän rennompaa tekstiä kaikesta maan ja taivaan väliltä Espanjasta.  Terve tuloa!

Muista myös käydä lukemassa myös Uuden Suomen vanhempia bloggauksiani. Ne ovat enemmän kuin ajankohtaisia siellä kotimaassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kombinaatio molemmista:

Syvin lama Espanjassa on hellittänyt JA katsot tilannetta kapeahkosta perspektiivistä, jossa turismielinkeinon osuus on avainasemassa.

Martti Mäkelä

Tosiasiassa " lama" on espanjassa ollut ohi jo jonkin aikaa. Paikallisesti katsottuna uusia rakennuksia nousee ryminällä ja raksamiehillä on töitä. Jopa panee ajattelemman ollaanko jo luomassa pohjaa uudelle asunto ongelmalle? Asuntoja on myymättä yli 800 tuhatta tälläkin hetkellä. Asuntoja siis ennen lamaa rakennettuja.Kuka tai ketkä ostaa tällä hetkellä uusia asuntoja espanjassa?Ulkomaalaiset kantaa rahaa selkävääränä espanjaan. Hyvä niin. Nyt on sitten uusi suuntaus asuntotuotannossa. Tehdään laatikoita nukkumakopeilla ja olemattomilla keittiöillä. Perinteinen espanjalainen rakennustyyli on muuttunut.Halvempi tehdä ja paremmat katteet.Sopii ulkomaalasille ostajille.Espanja on yhtä asunnonremppaus maata.Kaikenlaisell korjausrakentamisella on valtavasti työtä. Pientä remppa yrittäjää on lykästänyt täällä.Kunhan maksaa vielä pimeenä käteen, niin talouspuolikin on kunnossa.Harmaaseen talouteen on nyt kylläkin tartuttu. Alkaa näkymään jonkin ajankuluttua myös valtion kukkarossa. Toivottavasti halvempina veroina myös minulle. Onhan aurinko joka korvaa monta puutetta.Paikallisilla on ongelmana huonot palkat ja heikko sosiaaliturva.
Sosiaaliturva on ollut lamanaikana koko perhettä koskettavaa. Mummut ja vaarit ovat elättäneet nuortapolvea olemattomalla eläkkeillään. Siis hieman erillaista sosiaaliturvaa kuin rakkaassa suomessamme.
Monet ovat töissä selvästi alle minimipalkan. Periaattella halutaan tehdä jotain järkevää.Espanjassa on toisin kuin suomessa. Talous on todella suuri.Tämän valtion talous ei kaadu pikkukolhuihin.Sähkö on kallista (tuplahinta suomeen)ja asunnonoston kulut käsittämättömiä!Samaan törmäät kuin myytkin.Virkamiehet voi päättä minkä hintaisen asunnon oikeasti ostit. Periaatteella hinta vedetään hatusta!Monta vuotta asuntomarkkinta oli kuolleessa pisteessä ja hinnat alhalla. Virkamiesten mielestä hinnat ei olleet laskeneet?
Tässä lyhyesti.Kaikki ei ole sitä miltä se aurinkolasien takaa näyttää.Aurnkoisia päiviä espanjan auringonalla.

Toimituksen poiminnat