karirosenlof

Äänestäjän ohjekirja

Arvon lukija. Pyydän naulaamaan tämän viestin seinääsi ja ottamaan sen pois vasta tulevien eduskuntavaalien 2015 äänestyspäätöksesi jälkeen. Tulevat vaalit ovat yhdet tärkeimmistä vaaleista koko Suomen historiassa.

Suomi on niin monen vaikean kysymyksen äärellä , että jokaisen meistä on nyt toimittava parhaan osaamisensa  mukaan ja äänestettävä viisaasti.  Tämä on ainut keino, jolla voimme pelastaa hyvinvointivaltiomme. Ne voimat, jotka ovat ajaneet maamme tähän kaaokseen muistavat kyllä äänestää. Älä siis jätä tätä mahdollisuuttasi käyttämättä. 

 

10 Teesiä

 

1.) Vaikka politiikka ei välttämättä sinua juuri kiinnosta, niin kiinnostu siitä edes pintaraapaisun verran, koska politiikka vaikuttaa kaikkeen. Siis aivan kaikkeen, jopa maitopurkin hintaan, jonka noudat lähikaupasta. Se vaikuttaa myös siihen onko tätä kyseistä lähikauppaa edes olemassa.

2.) Valitessasi henkilöä ketä äänestät , pyri selvittämään mahdollisimman hyvin hänen osaamistasonsa asiassa, jota hän pitää keskeisenä teemana omassa ohjelmassaan.

3.) Älä anna hienojen isolla rahalla tehtyjen mainosten hämätä sinua. Rahalla saa kauniita kasvokuvia, hienoja mainoksia, mutta sillä ei voi ostaa parasta osaamista edustamaan sinua.  Todellisia helmiä ehdokkaksi löydät myös piememmän budjetin omaavilta ehdokkailta.

4.) Älä ole puolueuskollinen, jos et löydä varmasti hyvää edustajaa puolueesi sisältä, on parempi äänestää yli puoluerajojen kuin, että äänestät huonoa ei sopivaa edustajaa.

5.) Ajattele edustajaasi kansan johtajana, joten hänen toimintansa ja käytöksensä on oltava hänen arvovallalleen sopivaa.

6.) Älä äänestä henkilöä vain siksi, että hän on kuuluisa.

7.) Älä anna poliittisen muistisi olla lyhyt, vaan paneudu edes hetki siihen, mitä edelliset edustajasi  ja hallitukset ovat saaneet aikaan.

8.) Se, joka on eniten esillä ei välttämättä ole paras ehdokas, koska media antaa tarkoituksenmukaisesti tietyille henkilöille paljon media-aikaa.

9.) Jos valitset henkilöä, joka on jo ollut vaikuttajana, niin mieti hänen onnistumisiaan ja epäonnistumisiaan eduskunnassa.  Mikäli koet hänen epäonnistuneen, ei sinun tarvitse kantaa huonoa omatuntoa, vaikka et häntä äänestä.

10.) Esitä edustajallesi rohkeasti  hyviä kysymyksiä mahdollisuuksiesi mukaan ja pyydä vastaukset niin, että hän myös perustelee näkemyksensä. Näin näet myös hänen asiaosaamisensa tason eri elämän osa alueilla.

Muutamia  kysymys esimerkkejä alla. Lisää kysymyksiä toki voit kehitellä itse, jotka puhuttelevat juuri sinua. Pääasia, että teet niitä ja teet omat johtopäätöksesi siitä, että onko hän kykenevä henkilö johtamaan Suomea seuraavan neljän vuoden ajan.

 

Arvon kansanedustajaehdokas.

Jos tulette valituksi, oletteko valmis purkamaan Suomesta hyvävelijärjestelmää?

Oletteko valmis jarruttamaan Suomen omaisuuden myyntiä ulkomaille?

Oletteko te valmis panostamaan Suomen huoltovarmuuteen?

Kantanne puoluekuriin?

Mikä on teidän kantanne NATO jäsenyyteen?

Oletteko valmis tukemaan vielä ulkomaisia pankkeja taloudellisesti?

Näetkö järkeväksi Suomen palauttaa enemmän itselleen itsemääräämisoikeutta?

Oletteko valmis muuttamaan nykyistä perimistoimintaa niin, että toimien kohdalle joutuneen uhrin ei tarvitsisi maksaa satojen prosenttien permiskorkoja ja menoja?

Oletteko valmis muuttamaan esimerkiksi kaivoslainsäädäntöämme, että meiltä ei vietäisi   maarikkauksiamme?

Kerrotko kuinka näette, kuinka saamme taloutemme uudelleen nousuun?

Oletteko te valmiita erottautumaan Euro valuutasta?

Oletteko te valmis purkamaan Suomesta turhaa byrokratiaa ja säännöksiä, jos niin mitä?

Mikä on kantanne meidän Venäjän pakotteisiin, sekä yleisesti suhteistamme Venäjään? Näettekö Venäjän uhkana vai mahdollisuutena?

Suomessa on satoja tuhansia työttömiä ja työttömien määrä lisääntyy koko ajan. Teidän ajatuksenne työllistää Suomalaisia?

Nuoriso työttömyytemme on lisäksi huikeasti kasvamassa. Kuinka huomioitte tulevia nuoria ja heidän mahdollisuuksiaan yhteiskunnassamme?

Onko pakolaispolitiikka mielestäänne hoidettu oikein? Jos ei, niin kuinka muuttaisitte sitä?

Oletteko Suomen kansanedustaja vai EU:n eudustaja?

Oletteko vilpittömästi valmis taistelemaan sen eteen, että eriarvoisuus ja kasvavat leipäjonot saadaan kuriin?

Oletteko valmiit riisumaan valtaa pois rahalta ja siirtämään sitä enemmä takaisin kansalle? Jos, niin kuinka sen tekisitte?

Oletteko valmis ajamaan Suomeen valtionyhtiöille palkkakattoa, sekä yleistä eläkekattoa?

Oletteko valmis työskentelemään sen eteen, että myös maaseutu pysyy Suomessa tulevaisuudessakin elinvoimaisena?

Oletteko valmis torjumaan tiukasti veroparatiisijärjestelyjä?

Kuika loisitte pienyrittäjille Suomeen kannustavamman ilmapiirin toimia?

 

 

Muista jakaa tietoa kirjoituksesta mikäli pidit siitä.

 

Suosittelen lämpimästi lukemaan myös muita mielenkiintoisia blogini kirjoituksia kuten:

 

Suomalainen. Oletko valmis tulevaan elintasoromahdukseesi?

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/179087-suomalainen-oletko-v...

Suomi olisi edelleen maailman rikkaimpia maita jos,    

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/178257-suomi-olisi-edelleen...

Suomalainen - tiesitkö, että sinut on ryöstetty?

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/178374-suomalainen-tiesitko...

 

Sydämmelliset kiitokset vielä lukijoilleni, tekstieni linkittäjille, sekä suosittelijoille. 

 

Lisää kirjoituksiani löydät profiilini takaa

 

Cheers 

 

Kari R

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

25Suosittele

25 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Oikein pätevää evästystä, toivottavasti ei koeta liian vaativaksi.

Tietääkseni ainakin yksi kansalaisaktiiviryhmä on julkistamassa oikein vaalikoneen, missä edustajat joutuvat vastaamaan paitsi kysymyksiin, myös noudattavansa vastaamansa linjaa kunnian ja omantuntonsa kautta, ylitse puoluekurin.

Jos et ole sattunut huomaamaan, Espanjassa Podemos on vetäissyt kannatusmittausten kärkeen vain 10 kuukautta perustamisensa jälkeen. Koko Eurooppa kuohuu kansallisissa mitoissa, kun kaikkien hyväksyttävissä olevaa kansanliikettä pohditaan vaikutuskanavaksi joka maassa.

Harmi, että täällä PS-johto jätti tilaisuutensa käyttämättä ja turhautti äänestäjiä entisestään. Kaikki viittaa siihen, ettei puoluejohto ollut valmistautunut jytkyynsä mitenkään ja kaikki muu lipsahti käsistä ohi, paitsi puoluetuet.

Keskustakaan ei näytä pystyvän muuhun kuin ymmärtämättömyyteen perustuvan yhteistyön tarjoamiseen yli vanhojen puoluerajojen. Vain Johannes Hirvaskoski näyttää käyttävän järjen ääntä ja Väyrysen ulkopoliittinen kokemus näkyy, vaikka muuten oma menestys onkin aina asetettu suomalaisten menestyksen edelle.

SDP ja KOK erivärisine apupuolueineen sisältävät kovin vähän potentiaalia, vaikka yksittäisiä valopilkkuja löytyykin. Ne vain hautautuvat uppoavan agendan taakse.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Timo,

Täytyy parhaan mukaan evästää, että muutosta tähän kaaokseen saataisiin aikaiseksi. Vaikea on kuvitella, että näillä eväillä kovin kauan enää pärjätään.

Huomasin tosiaan tuon ja kirjoituksesikin aiheesta. Tosin metsiköstä tabletin näytöltä ja jäi kommenttini pois. Euroopassa on tosiaan aika moni mietteissä muuttaa nykyistä systeemiä. Toivottavasti vain maltti säilyy ja kaikki menisi joka maassa hyvien tapojen ja rauhallisuuden nimissä. Eurooppa ei kaipaa enää yhtään mellakkaa.

Samaa mieltä tuosta PS kuviosta. Uskomaton vaalivoitto, mutta sitä ei tosiaan hyödynnetty oikein mitenkään mitä itse olen seurannut. Mahdollisuudet olisivat olleet huikeat. Jotenkin en näe näissä valtapuolueissa tällä hetkellä kuin harmaan sävyjä. Kaipaisi todella piristystä ja oikeita vaihtoehtoja tähän hommaan.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Tällä hetkellä ainoa toivo on tosiaan kansalaisissa itsessään. Kiitokset muuten loistavasta blogikirjoituksesta. Nyt on tosiaan se hetki, jolloin ei ole enää varaa äänestää TV:stä tuttua eikä luottaa vaalisloganeihin tyyliä: "Suomi nousuun", "Paremman huomisen puolesta". Äänestäjien vaadittava konkretiaa. Ja noiden konkreettisten lupausten toteutumista on myös valvottava vaalien jälkeen.

Nukkuvien puolue on myös herätettävä. Jokainen nukkuva antaa mandaatin tahtomattaan entisen menon jatkamiselle. Siihen ei Suomella enää ole varaa.

Voisin tietysti jatkaa tätä kommenttia toistamalla kaiken muunkin, mitä tuolla kirjoituksessasi jo sanoit, mutta kuitattakoon se nyt toteamuksella, että olen sataprosenttisesti samaa mieltä kanssasi. (Et tiedäkään kuinka samaa mieltä, mutta kuulet sen kyllä vielä.)

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kannustavasta kommentista Kristiina,

Ihmisiä olisi nyt todella hyvä ravistella äänestämään. Kuten sanoit nukkuvien puolueeseen meillä ei tosiaan ole varaa ja valittujen henkilöiden on todella ajettava kansallista etuamme.

Blogin yhtenä aiheena tosiaan on, että ihmiset todella miettisivät nyt tarkkaan äänestämispäätöstään.

Mukava kuulla, että olet samaa mieltä aiheesta.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Erittäin asiallinen blogikirjoitus.

Vain jos kansa haluaa nousta kovan työn, päättäväisyyden, kestävyyden ja periksiantamattomuuden avulla voimme tehdä saman minkä isämme ja äitimme, sekä sukupolvet ennen heitä tekivät, rakentaa kukoistavan hyvinvoinnin niin itsellemme kuin tuleville sukupolville.

Kaikki lähtee kansasta ja päättyy kansaan.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Jarmo.

Asia on juuri näin. Oli vaalitulos mikä hyvänsä, niin tulevat päätökset eivät tule olemaan missään tapauksessa helppoja. Kansallinen tilanteemme, jossa olemme on jo sen verran hankalassa tilassa. Perintö, joka nykyiseltä hallitukseltamme jää, on todellisessa korjaustarpeessa oleva valtio. Seuraavalta hallitukselta vaaditaan todellisia valtiomiestaitoja. Pelkkä hymistely, kaunopuheet ja kansan kosiskelu ei enää riitä.

Tulevaisuus vaati joustoja ja uhrauksia todellakin kaikilta, sekä lujaa yhteistyötä yli puoluerajojen. Muuten tämä ei onnistu. Pallo on nyt jokaisella Suomalaisella. Kansa saa juuri sellaisia johtajia, kun on ansainnut.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Näemmä blogaaja on ihan hukassa. Eduskuntavaaleissa ääni annetaan aina ensisijassa puolueelle ja joskus toissijaisesti henkilölle. Henkilöääni toimii vain todennäköisten läpimenijöiden kohdalla.

Otetaanpa esimerkki. Jos kuvittelet löytäväsi luontoon positiivisesti suhtautuvan keskustalaisen tai persun, niin hänen äänestämisensä on ääni luonnonraiskaukselle. Vaikka kyseinen henkilö pääsisi läpi, joka noissa viiteryhmissä on epätodennäköistä, niin ryhmäkurilla hänet pakotetaan toimimaan vasten vakaumustaan.

ÄLKÄÄ missään tapauksessa uskoko blogaajan teeseja. Teitä yritetään huijata. Vaalijärjestelmämme ei toimi henkilön vaan puolueen ohjelman hyväksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eduskuntavaaleissa ääni annetaan aina ensisijassa puolueelle"

Puolue koostuu eduskuntaan valituista kansanedustajista. Nämä kansanedustajat voivat jättää vaaleilla valitsemattomien ammattipoliitikkojen mielipiteen omaan arvoonsa näin halutessaan.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Börje.

Luitko ihan varmasti koko blogin, ennen kuin tuomitset minut julkisesti hukassa olevaksi huijariksi?

Mikäli koko parjauksesi koskee kirjoitukseni kohtaa 4:

4.) Älä ole puolueuskollinen, jos et löydä varmasti hyvää edustajaa puolueesi sisältä, on parempi äänestää yli puoluerajojen kuin, että äänestät huonoa ei sopivaa edustajaa.

En näe tässä kovin suurta huijauksen mahdollisuutta. Pitäisikö mielestäsi jostain puolueesta väkipakolla valita joku, josta ei pidä, vai jättää sitten kokonaan äänestämättä?

Ehkä olisi aika herätä ja tajuta, että nykysisellään menemme yhä vain syvemmälle ja uuden ajattelun aika on saapunut tänne meille pohjolaankin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vaalijärjestelmämme vain ei suosi sinun uutta ajatteluasi. Eikä se siitä mihinkään muutu vaikka ihmiset ryhtyisivät äänestämään ohjeesi mukaisesti. He vain eivät saa äänellään aikaan sitäkään vähää mitä itselleen sopivan puolueen ehdokasta äänestämällä saisivat.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #19

Börje,

Et siis lukenut koko kirjoitusta vieläkään, vaan tartut yhteen pieneen osioon kokonaisuudesta ja haet siitä uhkakuvia koko vaalijärjestelmälle. Ei se, kansa kyllä osaa onneksi päättää vaaliuurnilla itse varmasti ketä äänestävät.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #21

Valitettavasti näkisin että Börje on osittain oikeassa. Vaikka noudattaisi ohjeitasi prikulleen, voisi hyvinkin päätyä äänestämään jotain pikkupuolueen ehdokasta. Noiden pikkupuolueiden sisällä ehdokkaiden näkemykset mm. esittämiisi kysymyksiin voivat poiketa rajusti. Pahimmassa tapauksessa ääni menee päinvastaista mieltä olevalle ehdokkaalle. Hyvänä esimerkkinä on piraattipuolue, jonka riveistä on vuosien varrella löytynyt kaikki mahdollinen kommunistista libertaariin.

Suhteellinen vaalitapa tarkoittaa että äänestät aina puoluetta, et henkilöä.

Valitettavasti näin. Henkilövaalit olisivat parempi ratkaisu ja niihin ehdottamasi neuvot olisivat erinomaiset.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #19

Toisille vaan se lasi on aina puolityhjä....

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Kari!

Hyvä puheenvuoro, vaikka en samaa mieltä jokaisen kysymyksen asettelusta olekaan.

Juuri näin äänestäjän pitäisi selvittää ehdokkaansa ja mahdollisen puolueensa tavoitteita ja niiden taustoja.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Matti.

Kysymyksen asettelun voi tosiaan asetella jokainen itse. Nämä esilleottamani kysymykset ovat esimerkillisiä kysymysten asetteluja ja näiden tarkoitus on nimen omaan herättää äänestäjää selvittämään ehdokkaansa ja hänen mahdollisen puolueensa todellisia ajatuksia.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Ihan hyvä kymmenen kohdan lista muuten, mutta tästä olen voimakkaasti eri mieltä:

4.) Älä ole puolueuskollinen, jos et löydä varmasti hyvää edustajaa puolueesi sisältä, on parempi äänestää yli puoluerajojen kuin, että äänestät huonoa ei sopivaa edustajaa.

Koska Suomessa ääni menee käytännössä ensisijaisesti puolueelle (tai vaaliliitolle), ei huonosti omiin arvoihin sopivaa puoluetta kannata missään tapauksessa äänestää. Toki jos aiemmin äänestetty puolue A on muuttunut huonoon suuntaan tai B parempaan suuntaan, niin toki puoluetta pitää pystyä vaihtamaan.

Kannattaa myös huomioida, että edustukselliseen demokratiaan on sisäänrakennettu se tosiasia, että monet poliittisesti jaettavat paikat jaetaan eduskuntavaalien paikkamäärän suhteen. Ei siis kannata äänestää yhtä hyvää ehdokasta jonka puolueen politiikka on kaukana omista arvoista tai intresseistä.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Esko.

Viittaan vastaukseeni 10. Mikäli ei omasta puolueesta löydy sopivaa ehdokasta äänestäjälle, onko tosiaan silloin järkevämpi jättää äänestämättä? Kun vaihtoehtona voi valita toisesta puolueesta hyvän omia arvoja eteenpäin vievän ehdokkaan?

Eikö se ole teidän puolueiden tehtävä järjestää sellaisia ehdokkaita, jonka äänestäjä voi hyvällä sydämellä äänestää edustajakseen. Edustukselliseen demokratiaan on myös sisäänrakennettu lisäksi se tosiasia, että äänestäjää ei voi käskyttää mitä puoluetta hän äänestää.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Kannattaa mielestäni lähtökohtaisesti valita sitten paras (tai vähiten huono) puolue jos se on tiedossa, ja sen sisältä etsiä paras (tai vähiten huono) ehdokas. Ehdokkaita usein löytyy hyvin, mutta monet ovat tuntemattomia ja äänestäjät ovat laiskoja eivätkä valitettavasti usein jaksa tutustua tuoreiden / tuntemattomien ehdokkaiden ajatuksiin. Valitsemalla puolueen ensin voi kuitenkin tehokkaasti rajata joukkoa, kyllä sieltä eduskuntavaaleissa ainakin 99% ajasta löytyy kohtuullisen hyvä ehdokas.

Jos aikoo vain lähteä vaaliuurnille äänestäkseen vitsillä Nykästä tai Tuksua tai vastaavaa ehdokasta niin silloin mielestäni kannattaa jättää ääni kokonaan käyttämättä.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #16

Kiitos kommentista Esko.

Tällä kirjoituksella on nimen omaan tarkoitus herätellä ihmisiä selvittämään niitä taustoja näistä tuntemattomistakin ehdokkaista. Perinteisesti rikkaat ja valtapuolueiden hallinto kun saa varmaa medianäkyvyyttä ja tulee tätä kautta hyvinkin tutuiksi kansalaisille.

Nyt olisi aika vaihtaa soittokuntaa, kun soitannosta ei samaa tahtia tunnu löytyvän. Alle kaksikymmentä vuotta ja koko hyvinvointivaltiomme on ajettu maantasalle valtapuolueiden ja "tunnettujen politiikkojen johdolla".

En todella kannusta äänestämään vitsillä vaan todellisella tietotaidolla. Jos kansa näin tekee sitä ei enää sama sakki sumuta, joka ei omasta kansastaan ole osannut huolta pitää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #16

"Kannattaa mielestäni lähtökohtaisesti valita sitten paras (tai vähiten huono) puolue"

Yli 20 vuotta kokoomus, keskusta ja sdp on vuorotellut hallituksessa ja politiikka on pysynyt täsmälleen samana, valtionomaisuutta on myyty, velkaa otettu, palveluja leikattu ja kohti liittovaltiota on kaikkien näiden päämäärä.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #23

Kiitos kommentista Jarmo.

Naulan kantaan.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #23

Kyllä niitä eroja on reippaasti ollut. Kaksi puoluetta on leikannut jatkuvasti mm. opintotukea ja kolmas nostanut. Yksi nostaa pelkkää ansiosidonnaista, toinen perusturvaa ja kolmas laskee veroja kautta rintaman. Toki on ollut myös yhteneväisyyksiä, etenkin kun SDP ja Kokoomus ovat jatkuvasti ajautuneet lähemmäs ja lähemmäs poliittista keskustaa.

Nyt tosin erot taas korostuvat, kun niukkuuden aikana pitää tehdä arvovalintoja. Valitettavasti puolueet eivät ennen vaaleja niistä rohkene avoimesti puhua.

Käyttäjän JariVanninen kuva
Jari Vanninen

Tällainen ajattelutapa on Suomen tämän hetkisen surkean jaman yksi suurimmista syistä. Puolueuskollisuus. Ihmiset ovat liikaa sillä kannalla että vaikka olisi kuinka huonot ehdokkaat, niin äänestän kepua/demareita insert puolue, hamaan hautaani asti. Suomessa nimenomaan on henkilövaalit, mutta perustuslain vastainen puoluekuri, jota myös Keskusta harrastaa ja kaikki muutkin eduskuntapuolueet Muutos2011:sta lukuunottamatta. Ääni kenelle tahansa näiden puolueiden ehdokkaille on hukkaan heitetty ääni. Eduskuntaan valituilla ei ole tulosvastuuta, suomalaiset poliitikot eivät ylipäätään tunne käsitettä vastuunkanto. Perustuslakia rikotaan räikeästi ja kukaan eduskunnassa ei ole näihin asioihin puuttunut tämän vaalikauden aikana, ei persut eikä kepu. Tämä johtuu siitä, että niiden oma toiminta on aikojen saatossa ollut aivan samanlaista.

Mutta ilmassa leijuu Muutos, ihmiset alkavat heräämään todellisuuteen. Kansanliikkeenä tullut jytky ja sitä seuranneet toistuvat äänestäjien pettämiset esim. Perussuomalaisten kohdalla ja lukuisat kyseenalaiset toimet oikeastaan kaikilta puolueilta saa ihmisiä etsimään vaihtoehtoja. Pienpuolueet ovat tämä vaihtoehto. Edustuksellinen demokratia on tullut tiensä päähän. Vaalilupauksia ei tarvitse entisen asiakirjaväärentäjäpääministerin mukaan pitää. Ja miksi pitäisikään heidän logiikallaan, eivät he ole vastuussa äänestäjille.

Muutos2011 ajaa suoran demokratian mallia, jossa suuret päätökset tehdään kansanäänestyksillä ja eduskunnan tehdessä kansan mielestä huonoja päätöksiä sillä on niihin veto-oikeus. Me tarjoamme äänestäjille parasta mahdollista henkilöä päättämään asioistaan. Äänestäjää itseään. Jokainen politiikkaan mukaan lähtevä joka ei kannata kansanäänestystä ja poliittista tulosvastuuta on vähintäänkin arveluttava henkilö motiiveiltaan. Itse olen mukana, koska uskon tähän asiaan ja lopulta voisin tehdä itseni tarpeettomaksi ja jatkaa elämääni. Urapoliitikon haaveita ei ole eikä tule. Haluan vain vallan sille kenelle se kuuluu, kansalle. Äänestäkää nimenomaan juuri sitä ehdokasta jota haluatte, oli hänen puolue mikä hyvänsä. Puoluekuri viime kädessä takaa sen, että perinteisten puolueiden ehdokkaiden kädet on sidottu ja laitettu suukapula hollille.

Loistava ohjeistus Karilta, menee jakoon ja saatanpa luvalla lainata kun joskus aihetta sivuan omissa kirjoituksissani.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Jari.

Ihmiset todella odottavat politiikassa voimakasta suunnan muutosta. Sen huomaa niin nettikeskusteluista, kuin ajatuksia vauhtamalla turuilla ja toreilla. En ole vielä ihmistä tavannut, joka ei haluaisi täysikäännöstä nykyiseen vallitsevaan tilanteeseen.

Kirjoituksiani voi ilman muuta linkittää ja tekstejäni voi jokainen tarpeen mukaan lainata hyviin tarkoituksiin.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Joo ja jos kysyt sähköpostilla selvän kysymyksen eikä se vastaa, niin son eri mieltä tai neutri eli kaikkien kaveri ja vedätettävä! Hyvä kirjotus, kiitos!

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kannustavasta kommentista Hilkka.

Näinhän se tosiaan menee.

Käyttäjän marjukkakaakkola kuva
Marjukka Kaakkola

Hyviä kysymyksiä kylläkin.

Perusongelma äänestäjän kuluttajansuojassa vain on puoluekuri. Vaikka vaalikoneilla tai millä kysymyksillä ja konsteilla hyvänsä onnistuisi löytämään ehdokkaan, joka on täsmälleen samaa mieltä äänestäjänsä kanssa kaikesta, niin valituksi tultuaan ehdokas ei enää voikaan pitää näitä mielipiteitään ja lupauksiaan.

Puoluekurin määräämänä hän painaa täsmälleen sitä nappia mitä pomo käskee. Ja pomo käskee painamaan sitä mitä hän haluaa, suuri raha haluaa tai mitä lehhmänkauppoja kulloinkin hallitusneuvotteluissa on sovittu.

Siten olennaisin kysymys on: lupaatko äänestää näiden lupaustesi mukaan, vaikka sinut uhataan erottaa puolueestasi?

Toiseksi olennaisin on: Lupaatko laittaa nimesi kaikkiin näitä lupauksiasi ajaviin lakialoitteisiin, vaikka sen aloitteen olisi tehnyt aivan väärän vihollispuolueen edustaja?

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Marjukka.

Totta joka sana. Jälleen yksi syy pyrkiä hakemaan muutosta vallitsevaan tilanteeseen. On yksinkertaisesti saatava päättäjiä, joilla on rohkeus olla erimieltä järjettömiä päätöksiä vastaan. Ihmisethän näitä asioita järjestelevät.

Tilanne on jokatapauksessa se, että jos näillä vaaleilla ei saada Suomea eteenpäin vievää eduskuntaa ja hallitusta aikaiseksi on se Suomi, mihin minä synnyin enää muisto niistä ajoista. Olemme sellaisessa tilanteessa, että yhteistyötä on tehtävä yli puoluerajojen vaikka sitten hampaat irvessä.

Käyttäjän marjukkakaakkola kuva
Marjukka Kaakkola

"Tilanne on jokatapauksessa se, että jos näillä vaaleilla ei saada Suomea eteenpäin vievää eduskuntaa ja hallitusta aikaiseksi on se Suomi, mihin minä synnyin enää muisto niistä ajoista. Olemme sellaisessa tilanteessa, että yhteistyötä on tehtävä yli puoluerajojen vaikka sitten hampaat irvessä."

Täsmälleen noin.
Edustajien pitäisi kyetä ajamaan asioita asioina puoluekoneiston vallan yli ja puolueiden edun sijasta.

Käyttäjän JuhaniAhonen kuva
Juhani Ahonen

Hyvä tuo 10-teesin listasi. Lisäksi kehotus- ja välttämispuoli olivat hyvin tasapainossa. Selvästi mietittyä kamaa. - Itse äänestän henkilöä, jonka tunnen jotenkin; henkilöä, joka on elättänyt itsensä muutenkin kuin verovaroin tai puoluetuin. Äänestän ihmistä, joka tuntee ja tietää, miten kovaa, mutta myös antoisaa, on elättää itsensä ja läheisensä _työllä_ myös nyky-Suomessa.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kannustavasta palauttestasi Juhani.

Erinomainen lähtökohta lähteä valitsemaan hyvää ehdokasta.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Tärkeä aihe, hyvä blogi. Mutta siitä olen hiukan erimieltä, että parhaan äänestäminen olisi aina ratkaisu. On kertakaikkiaan viisasta äänestää pääsemispotentiaalia omaavista ehdokkaista parasta, eikä kaikista ehdokkaista. On siis pakko ottaa huomioon ehdokkaan vanha näkyvyys ja vaalien kohdalla tehdyn vaalityön näkyvyys ja arvioida, onko hänellä mitään mahdollisuuksia päästä. Paitsi jos sitten itse osallistuu aktiivisesti hänen vaalityöhönsä. Samoin puoluekanta on pakko ottaa jonkin verran huomioon, ettei ääni menisi hukkaan.

Siis esim. 30% ehdokkaan laatu,20% puolueen laatu ja 50% läpipääsypotentiaali.

Järjestelmä toimii kehnosti, ja äänestäjän "kuluttujansuoja" on olematon. Valitettavasti.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Tuo läpipääsypotentiaalin arvioiminen on aivan turhaa. Suomalaisilla on merkillinen virhe äänestää mielummin sellaista joka menee läpi kuin ehdokasta joka todella vastaa äänestäjän arvoja ja näkemyksiä.

Näin tehdään koska ei haluta että ääni menisi "hukkaan". Tosiasiassa äänihän menee todellakin "hukkaan" kun sinne pääsee joku "ammattipolitiikko" joka ei ole päivääkään tehnyt rehellistä työtä. Samaan ryhmään kuuluvat missit, urheilijat, tv-kuuluttajat

Ammattipolitiikkojen ryhmä on se kaikkein pahin. He ovat saaneet kaiken läpimädältä järjestelmältä, siis todellakin kaiken. Kuinka joku voi olla niin harhainen uskoessaan "ammattilaisten" hoitavan asiat. Korkeintaan he hoitavat itselleen mukavat eläkepäivät.

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala

Kannattaa myös huomioida miten ehdokas on pärjännyt omassa elämässään. Silloin on oletettavissa, että ehdokas osaa myös hoitaa Suomen asioita. Maltilla velkaa, talous kuntoon, tulopuolta vahvistettava, menoja leikattava jne.

Erityisen tärkeää on, että ehdokkaalla on monipuolista kokemusta työelämästä. Jos taustat on pelkästään julkissektorilta, puolueista, ammattiyhdistyksistä, ei ehdokas ole nähnyt todellisuutta missä nykyään eletään.

Esitettyihin kysymyksiin pitää löytyä lyhyt napakka vastaus, eikä mitään poliittista diipadaapaa.

"Suomessa on satoja tuhansia työttömiä ja ne lisääntyvät koko ajan." Perhana, pitääkö työttömiltä kieltää lisääntyminen?

Timo Tuovinen

"4.) Älä ole puolueuskollinen, jos et löydä varmasti hyvää edustajaa puolueesi sisältä, on parempi äänestää yli puoluerajojen kuin, että äänestät huonoa ei sopivaa edustajaa."

Huomaa kuitenkin että äänesi menee puolueelle. Toden näköisesti äänestäsi hyötyy kaikkein eniten puolueen suosituinmat ehdokkaat.
Äänestä puoluetta! Sillä lopulta puolueen johto kuitenkin säätelee sen miten eduskunnassa edustajat äänestää.
Puolueet hankkii ihan tarkoituksella riveihinsä näitä kilttejä höppänöitä, jotka kerää ääniä puolueelle, mutteivat todennäköisesti mene läpi. Näille annetut äänet kääntyvät äänestäjää itseään vastaan lähes aina.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Kyllä valistunut äänestäjä todellakin äänestää puolueen, ei henkilön mukaan. Ryhmäkurin merkitystä ei tule vähätellä, vaikka sitä monet sadattelevatkin, koska edustajilla on voimakkaita kannustimia sitä noudattaa. Tällä hetkellä sekä molemmat vasenryhmän edustajat että Muutos 2011:een siirtynyt James Hirvisaari ovat tilanteessa, jossa heidän on hankala päästä sellaiselle listalle ehdolle, jonka kautta voisivat realistisesti uusia kansanedustajanpaikkansa.

markku palonen

Ongelmana on kuitenkin se että, virkamieskunta ja valtion ja kuntien työntekijät ovat paisuneet niin suuriksi,että he äänestävät itseään omien poliittisten vakaumusten mukaan ja pieneksi jääneet tuottavantyön tekijät, eivät yllä sellaiseen äänimäärään, että sillä olisi vaikutus mahdollisuus äänestyksen tulokseen.Perussuomalaiset jätettiin ulos hallituksesta juuri sillä verukkeella kun pelättiin heidän nousua seuraavassa äänestyksessä (perussuomalaisia ei ole valtion tai kuntien viroissa merkittävin määrin)

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Tämä blogikirjoitus on pakko kyllä jakaa.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Reijo.

Ei muuta kuin jakoon vain. Jospa se muutaman nukkuvan äänestäjän kevätunilta herättelisi.

Tapani Lahnakoski

Hyvä idea kirjoituksessasi ja hyviä kysymyksiäkin.

Jotkut kommentoijista näyttävät suoraan päättäneen, mitkä sinun mielestäsi ovat oikeita vastauksia, joku jopa väittää olevannsa täysin samaa mieltä kanssasi, vaikka ei tästä voi päätellä kantojasi noihin asioihin, esim. kantaasi NATO-jäsenyyteen en kyllä tuosta kysymyksestä millään löydä. On sitten eri asia, jos joku sen tietää muusta yhteydestä.

Tuo puoluekuri on tietysti ongelma, vaikka se toisaalta helpottaa politiikantekoa. Jotkut tarrautuivat vaalijärjestelmäämme yhden kysymyksesi perusteella. Voihan näitä tai siis itse laatimiaan kysymyksiä soveltaa myös puolueen sisällä.

Nukkuvienpuolueen herättäminen onkin sitten vaikeampi juttu, kun sitä ei ole vielä perustettu. Pitäisikö perustaa? Mistä ohjelma? Kannattaisihan Suomen valmiiksi suurin puolue oikeasti perustaa.

Itse en ainakaan äänestä ehdokasta, joka ei vastaa ollenkaan kysymyksiin, tähän sarjaan kuuluvat myös nämä poliitikkoblogistit, jotka eivät koskaan vastaa heille tehtyihin kysymyksiin. Jos kansanedustajalle tai ministerille lähetän mailin ja saan vastauksena avustajalta pätkän puolueohjelmaa, niin ei ääntäni saa.

Kukin voi todella tehdä oman listansa ja vaikka pisteyttää kysymykset tärkeysjärjestykseen.

Vaikeampaa on sitten seurata, muuttuvatko kannat vaalien jälkeen, jos läpi pääsevät.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Tapani.

Kirjoituksen tarkoitus tosiaan ei ollut tuoda esiin omia poliittisia kantojani vaan herättää kansalaisia ajattelemaan toden teolla tulevia vaaleja. Se, mikä on NATO kantani on tuskin merkittävää näin yksityisenä kansalaisena, mutta tällä hetkellä näen, että Itsenäinen Suomi ja se puolustusvoimat sen työn tekevät olimme sitten missä liitossa tahansa.

Nukkuvien puolueen saa kyllä hereille varmasti ihan politiikkaa muuttamalla. Kuka tälläistä latteutta jaksaa seurata vuodesta toiseen, jossa kansalainen kokee, että hänellä ei ole mitään mahdollisuuta vaikuttaa herrojen tuolileikkeihin. Vieressä seuraat toimettomana kun yhteiskuntamme ajetaan täysin lokaan. Ihmiset kuin kokevat aina vain tulevansa petetyiksi. Siksi nukkuvia on niin paljon.

Tosiaan, jos ehdokas ei vastaa mihinkään kysymyksiin, niin voi varmasti miettiä, olisikohan hänen työpaikkansa jossain muualla kuin eduskunnassa.

Toimituksen poiminnat