karirosenlof

Lisää viinaa, Guggenheimeja ja leikkauksia. Suomi nousuun.

”Kouluissa säästetään jo vessapaperissa. Kotitaloustunneilla maitojauhe on kortilla ja käsitöissä tehdään pitkien housujen sijaan shortseja. Maitoa ei ole eräissä kunnissa käytetty kotitalouden ruokajuomana eikä ruoanlaitossa vuosiin. Tuoreet kasvikset rajoittuvat kaaliin ja porkkanaan, koska salaatti ja tomaatti maksavat liikaa. Lihan käyttö on harvinaista tai jos sitä saadaan, se on jauhelihaa. Käsityötunneilla ei saa enää tehdä pitkiä housuja vaan shortseja, jotta kangasta riittäisi. Nämä eivät ole mitään vitsejä, vaan faktaa, Luukkainen tähdentää. Jossain kunnassa on jopa kehotettu säästämään vessapaperissa. Yhdessä kunnassa on annettu ohjeet pyyhekumien puolittamisesta.Meillä on sähköiset ylioppilaskirjoitukset tulossa, mutta samaan aikaan tehdään päätöksiä, ettei tietokoneisiin laiteta kahteen vuoteen rahaa”, puheenjohtaja kritisoi.

Kyllä oli kahvit taas kravatille läikkyä, kun luin päivän uutiset. Yllä otteita suoraan uutisesta, jossa haastateltiin OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaista. Jutun voi lukea kokonaisuudessaan täältä http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288646354234.html?pos=ok-trm-uutk

Sivistysmaa Suomella riittää ministeriöiden viinalaskuihin 100.000 euroa, tulevaisuusselvityksiin 700.000 euroa, uuteen uljaaseen Guggenheimiin useita satoja tuhansia euroja ja niin edelleen,  muttei enää lasten koulujen  perustarpeisiin. Mihin tämä maa on menossa? Opetus on kaikkien sivistysvaltioiden perusta.

Olisiko oikeasti jo aika alkaa siellä hallituksessa miettiä, mitä laittaa arvojärjestyksessä etusijalle? Tätäkö me haluamme? Tämänkö vuoksi teidät valtaan on äänestetty?

 

Muista jakaa tietoa kirjoituksesta mikäli pidit siitä. Suosittelen lämpimästi lukemaan myös muita mielenkiintoisia blogini kirjoituksia jota löytyy profiilini takaa.

Esimerkiksi: Suomalainen - tiesitkö, että sinut on ryöstetty?

http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/178374-suomalainen-tiesitko...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Voisiko tilanne olla vähän niin kuin uppoavassa Titanicissa? Tanssiorkesteri soitti uppoamiseen asti!

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Niin, kyllä tämä Titanicin tarulta rupeaa pelottavasti näyttämään. Aihesta kirjoituksestani lisää tuolta. http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/15895...

Se tässä vain ihmetyttää, että vaikka tilanne olisi kuinka vakava ja merkit on ollut jo vuosia näkyvissä ei asioiden hoidossa ole juuri kiirehditty.

Mitähän nuo muut ulkomaat meistä miettisivät, jos tuon uutisen siitä, että Suomalaiset lapset katkaisevat jo kumit kouluissa ja ministeriöiden viinalaskut pullistelevat julkaistaisiin kansainvälisissä lehdistössä? Ei ne ainakaan kovin korkean teknologian ja osaavan maan kuvaa meistä saisi. Jos olisin itse politiikassa johtavassa asemassa, niin en ainakaan naamaani kehtaisi näyttää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuohan se perinteisesti on ollut suomalaisten suurin murhe, että "mitähän meistä ulkomailla ajatellaan".

Tässsä tapauksessa siellä "ulkomailla" varmaan ihmeteltäisiin, että "antaako koulu kumit oppilaille".

Tuhannen euron luokkaa oleva kuukausittainen edustuskulu jokaista ministeriötä kohden varmaan miellettäisiin siellä "ulkomailla" myös aika vaatimattomaksi.

Mikael Kerokoski

Mitä on leikattu kun menot nousee joka vuosi?

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Sinulle Juha ei tunnu olevan paljon ongelma, että koululaitoksemme on ajettu tähän pisteeseen vaan tartut asiaan, joka on täysin itse pointin vierestä. Niin ne varmaan kolmansissa maissa voivat kaiketi ajatella, että VAO! Suomessa voi saada oikein pyyhekuminpuolikkaan. Mitäpä sitten sivistysmaana itseämme mainostamme.

Ei se viinakulukaan niin varmasti sitten iso ole. Täytyyhän puolustusministeriössäkin kitata oikein 35 476 eurolla. Edellämainittu on tosin vain alkon lasku. http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/65935-ministerioid....
Toivottavasti edustat todella ajatuksinesi promille vähemmistöä.

Kyllä vain näen nämä asiat todella arvojärjestyksenä mihin raha laitetaan. Minä kannatan rahojen laittoa lasten koulutukseen ja tulevaisuuteen. Voit toki ajatella toisin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Varsinkin koululaitoksen osalta Suomi on johdonmukaisesti rankeerattu maailman huippumaiden joukkoon. Harvoissa maissa on yhteiskunnan kokonaan kustantama peruskoulu ja lukio koko oppivelvollisuusiän ajalta ja lisäksi vielä lukukausimaksuttomat yliopistot. Tässä on se pohja sille "sivistysmaa" käsitteelle, jota siis enemmänkin on kansainvälisten vertailujen taholta meille tuputettu.

Tuo ministeriöiden alkoholiedustuskulu on tyypillistä populistista lööppirevittelyä, mikä uppoaa suomalaisen alkoholikulttuurin ja -politiikan uhreihin kuin kuuma veitsi voihin. Ei Suomen alkoholihinnoilla tonni pari kuussa ministeriötä kohden ole ylimitoitettua kun ottaa huomioon missä määrin erilaisia tilaisuuksia ja suhdetoimintaa ne joutuvat harjoittamaan. Kyse on kuitenkin ruokajuomista. Kirkko voi ostaa ehtoollisviininsä verovapaana, mutta se käyttää kuitenkin vuosittain enemmän rahaa viiniin kuin ministeriöt alkoholiostoihin yhteensä.

Janne Hilden

Sinulla on väärää tietoa. Ei yhteiskunta kustanna lukiossa opiskelua. Oppilas itse ostaa kirjat ja tarvikkeet. Kallista lystiä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #7

Kirjoitin "lukukausimaksuttomat yliopistot". Suomeen on juuri siksi tunkua ulkomailta opiskelemaan yliopistoihin. Mikä on se väärä tietoni?

Janne Hilden Vastaus kommenttiin #8

Kirjoitit: "Harvoissa maissa on yhteiskunnan kokonaan kustantama peruskoulu ja lukio..."
Ei lukion käyntiä yhteiskunta kustanna, vaan kalliit kirjat ostetaan itse.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #9

Ei niitä muuallakaan yhteiskunta kustanna, mutta useimmissa maissa lukio on maksullinen ja varsin kalliskin.

Janne Hilden Vastaus kommenttiin #10

Ei sinusta rikkaiden ja köyhien perheiden lapsia aseteta eri viivalle, kun he miettivät jatkokoulutussuunnitelmiaan peruskoulun jälkeen? Nykyisellään kurssimuotoiseen lukioon kaikilla ei ole varaa.

Mutta makuasioita, joku näkee perustellumpana vaikkapa virkamiesten viinojen kustantamisen verovaroista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Ei missään makseta lukiolaiselle palkkaa koulun käymisestä. Ei yhteiskunnalla olisi sellaiseen varaa. Köyhät ja rikkaat eivät juuri missään asiassa ole samalla viivalla, ei meillä eikä muualla. Sitä tosiasiaa ei voi muuttaa, vaan sen kanssa on elettävä.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Kyllä minäkin olen huolestunut nimenomaan peruskoulun rahoituksessta.

Silti mielestäni pitäisi säilyttää jonkinlainen suhteellisuudentaju vertailuissa. Ajatellaanpa, että peruskoululaisten ruokaan lisättäisiin niitä tomaatteja tms. yhden euron verran per ateria, niin arviolukuina päässälaskien saamme 200 (koulupäivää)х 500 000 (peruskouluoppilasta)=
100 000 000 (€) eli yksi promille viinakuluista. Juha Kuikan kanssa sanoisin, että hiukan populistisia heittoja.

Kun joku valittaa, ettei kymppitonnin nettoansiot riitä elämiseen, ja siihen vastataan että viime juhannuksenakin joit keskikaljaa yhden sikspäkillisen.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

"Varsinkin koululaitoksen osalta Suomi on johdonmukaisesti rankeerattu maailman huippumaiden joukkoon." Tästä voimme rueta kohta puhumaan aikamuodossa oli. Olin hiljan tästä aiheesta luennolla ja siellä tuli useita esimerkkejä, miten Suomalaiseen koulutukseen on laitettava voimavaroja tai putoamme tietotaidon kärkimaista hyvin nopeasti. Osittain olemme jo niin tehneet.

Esimerkkimaina mainittiin mm. Kiina, joka kuulemma panostaa koulutukseen, 2 % BKT:stä. Kiinan kansallinen tavoite on, että vuoteen 2020 mennessä viidesosalla työikäisestä väestöstä on korkeakoulututkinto. Se, että jos on ollut joskus jotain, ei tarkoita sitä, että tulee aina olemaan mikäli ei asiaan panosta. Siis huolenaiheeniko turha?

Viinakeskusteluun en jaksa lähteä. Se on aivan oma aiheensa. Muutakuin toteamalla, että jos lasten kouluasioista säästetään, niin eikö sitä voisi ministeriöissä vähän viinastakin säästää. Ihmetyttää vain, että koko yhteiskuntaan kohdistetaan leikkauksia, mutta ministeriöiden viinamenot ovat mielestänne pyhä lehmä. Ja populismia jos nostaa asioita esille. Esimerkillä joukkoja johdetaan.

Koko blogikirjoituksen ajatus on, että kai noista museoista ja viinoista voi leikata ensin ja sitten vasta lastemme koulutuksesta. Vai leikataanko koulutuksesta lisää ja perustetaan kansalaiskeräys koulujemme puolesta kuten tälle lastensairaala hankkeelle? Eikö asioita kuitenkin voisi laittaa tärkeysjärjestykseen. Itse näen, että tämä rupeaa olemaan jo kansallinen häpeä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos Kiina haluaa nykyisenlaisen hallintonsa aikana jonkin julkistetun tavoitteen saavuttaa, se toki tulee niin tekemään virallisesti. Eri asia on sitten minkätasoisesta korkeakoulututkinnosta todella on kyse. Nykyisin hyvin suuri osa sikäläisissä yliopistoissa tai muissa korkeamman koulutuksen instituuteista valmistuneista maistereista on ostanut rahalla lopputyönsä.
En siis ottaisi Kiinaa tässä esimerkiksi, varsinkin kun jo nyt suomalaisista 30%:lla on korkeakoulututkinto.

Kuten toisenkin kommentoijan kommentista ylempänä käy ilmi, ei se ministeriöiden alkoholibudjetin kokonaankaan poisjääminen paljon koulujen tilannetta auttaisi. Siitä vain koituisi muita imagotappioita Suomelle.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Hieman lähdekritiikkiä. OAJ:llä on aina ollut tapana tehdä raflaavia ulostuloja ja sitten rahastaa "epäkohdista" opettajille tavalla tai toisella. "Kokeilu" on ollut monen monen uuden rahapuron perusta.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Vai lähteessä on vika. Ei itse esittämässäni asiassa? Kyllähän tätä suuntaa on uutiset olleet pullollaan viime vuosina. Lisäksi asiaa todistaa ihan omat silmäni. Ja vauhti mäessä sen kuin kiihtyy.

http://yle.fi/uutiset/kuntien_saastot_uhkaavat_taa...
http://yle.fi/uutiset/kuntien_leikkaukset_kuristav...
http://www.taloussanomat.fi/kotimaa/2009/09/21/kun...
http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/567237/Akava+Hall...
http://www.akava.fi/uutishuone/ajankohtaiset/akava...

Se, että ministeriöiden viinamenoilla, guggenheimin rahoilla tai Himasen tulevaisuustutkimus rahoilla rahoitettaisiin meidän koulujärjestelmä on jo ajatuksenakin jo absurdi. Kyse on arvoista. Ei voi olla niin, että valtiotaholta toitotetaan, että nämä on koko kansan talkoot kun rahaa syydetään menemään kuin sitä loputtomasti riittäisi.

Eikö se ole edes kohtuullista, että edellämainituista myös leikattaisiin. Korostan edelleen, että mikäli koulutuksesta näin rankalla kädellä leikataan voisi kai edes yhden viinapullon noin ihan esimerkin vuoksi jättää juomatta. Jos viinasta on kiinni meidän Suomen edustaminen niin kyllä on ihmeellisestä asiasta kiinni.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Guggenheim ja Himasen tutkimus kuuluvat tässä tarkastelussa keskenään samaan kategoriaan. Niiden kohdalla kysymys on siitä voidaanko niitä katsoa hyväksi investoinniksi myötävaikuttamaan Suomen positiiviseen kehitykseen, esimerkiksi taloudellisesti. Tästä on vallalla kahdenlaista näkemystä, joten kyse ei ole ensisijaisesti arvokeskustelusta.

Mitä puolestaan sitten tulee tuohon toteamukseen, että "voisi kai edes yhden viinapullon noin ihan esimerkin vuoksi jättää juomatta", niin siihenkin voisivat kyseisiä menoeriä budjetoineeet tahot todeta, että "näin onkin jo menetelty - summat, joita nyt on kerrottu julkisuudessa, ovat jo karsimisen jälkeen jäänyttä menoerää."

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Kyllä Kuikka nyt siivilöi hyttysen,mutta nielaisee kamelin.

Toimituksen poiminnat