karirosenlof

Työttömyyden pommi ja velkakello tikittää

Olen jo vuosia seurannut maamme huikean nopeaa velkaantumista  sekä työttömien armeijan nousua. Ei päivää ilman irtisanomisuutista puhumattakaan irtisanomisista, jotka eivät ylitä uutiskynnystä tai siitä, kuinka laajat yhteiskunnalliset kerrannaisvaikutukset irtisanomisilla on.

Irisanomisuutiset ovat vuosia olleet  todella aivan omaa luokkaansa. Lainaus uutisista vuodelta 2012: ”Suomessa on kuluneen vuoden aikana irtisanottu jo enemmän ihmisiä kuin koko viime vuonna. Nyt elokuun loppuun mennessä työnsä on menettänyt ainakin 12 000 ihmistä, kun koko viime vuonna työpaikka lähti alta 10 600 ihmiseltä. Pelkästään NOKIA  irtisanoi vuosina 2011–2012 Suomesta yhteensä reilut 5 000 henkeä.

Sama synkkä alamäki jatkuu huolestuttavan rajulla vauhdilla vuoden 2014 ensimmäisten viikkojen aikana ilman minkäänlaisia yhteiskunnallisia piristymisen merkkejä tai todellisia toimenpiteitä hallitukselta kehityksen pysäyttämiseksi. Huolestuttavinta asiassa on se, että lomautukset, irtisanomiset ja ulkoistukset koskevat käytännössä kaikkia toimialoja.

Kohta maassamme on puoleen miljoonaan kasvanut  työttömien armeija.  Allaolevat uutisotsikot  puhuvat tilanteesta omaa karua kieltään.

Vuoden 2014 uutisotsikoita

 • Työministeri kehottaa hallitusta varautumaan taas yhteen muutosturvapakettiin (Taloussanomat)
 • Ruotsalaisyhtiö ostaa Rautaruukin jopa 900 vähennetään (Yle uutiset)
 • Moventas Gears vähentää yt-neuvottelujen tuloksena 65 työntekijää (Yle-uutiset)                   
 • Stockmann irtisanoo markkinoinnista 33  (Kauppalehti)
 • Pohjola Vakuutus aloittaa yt-neuvottelut (hs.fi/talous)
 • Abloy uudelleenjärjestelee – Yt-neuvottelut alkavat (Tekniikkatalous.fi)
 • Kouvolan kaupunginhallitus hyväksyi irtisanomiset (Kouvolan Sanomat)
 • irtisanomiset ja lomautukset alkavat Kirkkonummella (lansivayla.fi)
 • Finnairissa tulossa jätti-irtisanomiset 2014? (Kansan uutiset)
 • Yt-neuvottelut alkavat margariinitehtaalla Raisiossa (Yle uutiset)
 • Metsäkeskus käynnistää yt-neuvottelut (Maaseudun tulevaisuus)

Lisää irtisanovia tahoja seuraavan linkin takaa: http://www.sak.fi/aineistot/tilastot/yt-ja-irtisanomistilastot/irtisanomisia-lomautuksia-ja-yt-neuvotteluja-2014-2014-01-15

Vuoden 2013 uutisotsikoita

Kun Suomessa oli 63 000 työtöntä vuonna 1975, julisti silloinen presidenttimme Kekkonen hätätilan ja perusti kansallisen hätätilan hallituksen.  Nykyinen pääministerimme Jyrki Katainen ajattelee huomattavasti hankalammassa työllisyystilanteessa seuraavaa:

”Tämä voi joillekin olla vähän uusi ajattelun aihe, että työvoiman määrän lisääntyminen johtaa talouskasvuun. Tänä päivänähän on helppo ajatella näin, että miten me tarvitsisimme lisää työvoimaa, kun entisetkin ihmiset ovat työtä vailla, ja tämä yhtälö on erittäin vaikea. Mutta kaikki kansainvälinen evidenssi osoittaa sen, että työvoiman määrän lisääntyminen johtaa talouskasvuun, se johtaa työllisyyteen, eli suomalaisten työpaikkojen määrä ei ole vakio, vaan sitä voidaan lisätä esimerkiksi työvoiman määrää lisäämällä tai tekemällä yritysten kasvuympäristö houkuttelevaksi. Molemmat tarvitaan.” (http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ptk_83_2013_ke_p_1.shtml )

Mielenkiintoinen ajatus pääministeriltä, että ”työvoiman määrän lisääntyminen johtaa talouskasvuun, se johtaa työllisyyteen”.  Viimeiset vuodet ovat  kiistatta osoittaneet, että malli ei ole toimiva. Jos jatkamme kovin pitkään tällä ajattelumallilla muuttamatta suuntaa, olemme erittäin vaikeiden aikojen edessä.

Eli mikäli ajatus on se, että mitä enemmän maassamme on työttömiä, sen vauraammaksi tulemme, niin muutosta politiikkaan tuskin on tällä hallituskaudella luvassa. Ajattelun mukaan ilmeisesti irtisanomiset ovat hyvä asia, jolloin työpaikkojen alasajopolitiikkaa on järkevä ajaa tai ainakin olla tekemättä asian eteen juuri mitään. Rupeaa ikävästi näyttämään siltä, että työministerimme päätehtäväksi  on tullut  muutosturvapakettien laatiminen yksi toisensa jälkeen sekä tuleviin irtisanomisiin varautuminen.

Maamme ei enää yksinkertaisesti kestä näin enää kovin pitkään massatyöttömyyden ja velan hurjassa vauhdissa. Suomen velka on jo saanut niin suuret mittasuhteet, että meitä on tietyissä keskusteluissa ruvettu nimittämään Pohjolan Kreikaksi. Valtion juoksevan velan pääset näkemään osoitteesta http://velkakello.fi/.

Kansamme velkataakka on jo huikeat 300 miljardia, kun otamme mukaan sekä valtion, kuntien että yksityiset velat. Miljardi on tuhat miljoonaa.  Oheisessa uutisessa velkamäärästämme lisää: http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2013/09/01/korkojen-nousu-paljastaa-olemme-velkaloukussa/201312075/170.

Velkaantuminen  ja irtisanomisten määrä jatkavat ripeää kasvuaan. Maksajia kokonaisvelkapotille on vain pieni, 5,5 miljoonan kansalaisen yhteiskunta, jossa lisääntyvissä määrin kasvaa työttömien armeija sekä vanhusten määrä. On suorastaan silmät sumussa elämistä, jos  luulemme, että maamme nousee tulevalla talouskasvulla, nopealla viennin elpymisellä ja sillä, että toivomme lepää kolmen A:n luottoluokituksen halvan lainarahan merkeissä ilman todellisia poliittisia, rakenteellisia ja koko yhteiskuntaa koskevia muutoksia. Mikäli itse emme saa muutosta aikaan, tulevat muutoksentekijät kansakuntamme ulkopuolelta.

 

Laitan tähän muutaman potkupäivityksen viimepäivilta. Kaikkia ei kerkeä edes kirjata. 

http://www.uusisuomi.fi/raha/72793-aamun-toinen-yt-pommi-250lle-lahtopas...

http://www.uusisuomi.fi/raha/72792-nyt-jysahti-kesko-vahentaa-230

http://www.uusisuomi.fi/raha/72602-kipeita-toimia-roviolla-korkeintaan-1...

Tieto aloittaa yt-neuvottelut - jopa 350 työpaikkaa vaarassa  http://www.iltalehti.fi/talous/201410010092057_ta.shtml

Taisimme taas viikon sisällä saada tuhannen työpaikkaa vähemmän

 

Sama ralli jatkuu ja lisää oheisesta linkistä matkan varrelta 2014

http://www.sak.fi/aineistot/tilastot/yt-ja-irtisanomistilastot/irtisanom...

 

Muista jakaa tietoa kirjoituksesta mikäli pidit siitä. Suosittelen lämpimästi lukemaan myös muita mielenkiintoisia blogini kirjoituksia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Mikäs sitten mielestäsi auttaisi? Siihen että ei tarvitsisi ottaa velkaa? ja myös siihen, että miten saataisiin lisää työtä?

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Velan ottoa ei jarruta luonnollisesti kuin kaksi asiaa. Joko saada lisää tuloja tai vähentää menoja. Mielestäni tarvitsemme molempia. Asia on hyvin laaja, joten ajatuksena on kirjoittaa ihan oma kirjoituksensa blogiin . On mahdotonta avata näin laajaa kysymystä muutoin, mutta laitan muutaman esimerkin.

Tuontienergiaa käytämme kohta 9 miljardilla eurolla nettona, kun vastaavasti voisimme ison osan tuottaa omilla raaka-aineilla. Katso edellinen kirjoitukseni http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/15840... . Tämä vain siis yksi keino, mutta hyvin merkittävä muiden joukossa.

Suuri julkinen ja hallinnollinen sektori, jota on järkevä tarkastella kriittisesti. En tarkoita peruspalveluja vaan koko hallinnollista sektoria julkisella puolella.

Pienyrittämisen kannustavampi ilmapiiri.

Palkkojen sivukulut ovat liian korkeat.

Hankintoja, joita valtio tekee pitäisi pyrkiä valmistamaan Suomessa.

Eläkekatto.

Lapsilisät tulisi olla sidottu tulotasoon.

Valtion yhtiöiden mahtipalkoille katto.

Nykyiseen kaivoslain muuttaminen.

Maan myyntikielto mikäli ei ole asunut viittä vuotta Suomessa. Tanskan malli.

Koulutukseen panostettava ei leikattava.

Ulkomaisilta opiskelijoilta lukukausimaksu.

Ulkomaisten pankkien tukeminen tukipakettien kautta lopetettava.

Suomen valtion omaisuuden myynti lopetettava.

Kannustusta työn vastaanottoon. Nykyinen 300 euron lisätienausmahdollisuus ei ole riittävä.

Pyrokratiaa on purettava. Meillä on aivan liika lakeja ja velvotteita koskien myös kuntia, palkkausta, rakentamista ja käytännössä kaikkia toimialoja.

Kuntien velvoitteita purettava.

Monopolit purettava.

Maataloustukia muutettava, niin ,että niinsanotuilta "Eu" viljeliöiltä tuet pois ja kannustaa toimivaan maatalouteen.

Huoltovarmuuteen panostettava.

Hiili polttoaineena korvattava kotimaisella energialla. Puu ja Turve.

Pienyrityksiä tuettava ei jättiläisiä omillaan tienaavia kuten Nokia.

Verotusoikeutta siirretään enemmän valtiolta kunnille

Yritysten veroparatiisi kierrätyksiin puututtava.

Hyvävelijärjestelmä purettava.

Ei enää Himas tutkimuksia vaan todellisia tekoja.

Ajattelu, että työttömyys lisää työllisyyttä on huuhaata ja lopetettava.

Kansanedustajien palkankorotukset peruttava. Lisäksi taksilla matkustamiselle katto rajoitus. Ei enää tuhansien kuukausimaksuja.

Palkkatuloja muunnetaan pääomatuloksi kaikissa hyvätuloisissa ammateissa joissa se on mahdollista. Tähän muutos.

Ei julkisia rahoja Guggenhaimeihin.

Pakko Ruotsi pois. Tilalle Saksa, Venäjä tai muu tärkeämpi kieli. Ruotsi voi säilyä edelleen valinnaisena.

Turhiin sotilaallisiin operiaatioihin osallistuminen lopetettava. Olemme rauhanturvaaja valtio.

Maahanmuuttopolitiikkaa sekä kehitysapua on järkeistettävä ei lopetettava.

Listaa voisi jatkaa pitkästi, mutta tässä muutama muutosehdotus.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Hyviä mielipiteitä paljon sulla. Kiitos :)

Mulla on vain muutamasta kohdasta eri ajatus. Esim: palkkojen sivukuluja en paljoa laskisi. Lapsilisät on vaikea aihe, niitä ei voi kauheesti korottaakaan. Ennemmin pitäisi ehkä ohjata palveluita suoraan lapsille vaikka tarjoamalla ilmaista harrastus- ja kerhotoimintaa.

Kannustusta työn vastaanottoon voisi syntyä järjestämällä halpoja vuokra-asuntoja ja nykyistä asumistukijärjestelmää pitäisi muuttaa.

Petrik Halinen

Julkisen sektorin kokoa ja siten verotusta olisi kevennettävä niin pieneksi kuin se vain on mahdollista. Lähinnä perusturva(perustulo aka kansalaispalkka) olisi säilytettävä, ja kaikki julkiset palvelut ajettava alas. Näin ihmiset tulisivat toimeen omillaan, ja jokainen heidän ansaitsemansa sentti olisi suoraan lisää palkkaa. Kun verokuorma kevenisi ja byrokratia minimoitaisiin, liiketoimintaedellytykset maassa paranisivat olennaisesti.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ja mitkä julkiset palvelut pitäisi ajaa alas?
Oppilaitokset, päiväkodit, poliisi, jne. pitää jättää.
Sitävastoin moni ns. työllisyyspoliittiset ratkaisut ovat vain keino saada työttömät "johonkin" ja näin pois tilastoista. Valtavia varantoja käytetään siis siihen, että mikin hallitus kulloinkin saa kaunisteltua lukujaan.

Tähän on ilmainen ratkaisu:
Lasketaan työttömiksi edelleen kaikki ne, jotka on siirretty orjatyövoimaksi a'9€/päivä tai oppimaan tekemään CV:tä tms.
Silloin hallinto nopeasti siivoisi pois kaiken sen näennäistoiminnan, joka vain maksaa rahaa. Ja se raha voitaisiin uudelleensijoittaa järkevämpiin toimintoihin (joita en nyt lähde tässä esittelemään, koska olen kirjoittanut aiheesta jo muutaman blogin.)
Missään nimessä ei pidä mennä uusiin leikkauksiin - paitsi jos halutaan lisää työttömiä ja vähemmän ostovoimaa.
Perustulo jossakin muodossa auttaisi asiaa huomattavasti => byrokratia leikkautuisi oleellisesti. Byrokratian varat, ihmiset ja tilat voitaisiin käyttää hyödyllisemmin.

Töitä on vaikka kui' helkkaristi, mutta ei riitä poliittista tahtoa taata tulevaisuuden työntekjöille mitään muuta kuin juuri tuo 9€/päivä ja näin koko homma seisoo juntturassa.

Henry

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Ihan kamala ajatus toi, että julkiset palvelut ajettaisiin alas ja maksettaisiin kansalaispalkkaa. Silloinhan vasta elämiseen rahaa menisikin, ja sairastamiseen harvalla olisi varaa.:/

Jos jokainen ostaisi palvelut mistä haluaa, niin ne perustulorahat valuisivat ulkomaille.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Niin se maailma on tullut valmiiksi ja siitä suuri itku... mikä paradoksi... jokin pielessä... pitäisikö pilkkoa kokonaan käsite työ osiin, että vailaistuisimme... ensin olisi syytä tarkastella työn moraalista sisältöä, työn etiikkaa... onko kaikki työ hyvästä... oletuksena... voisiko jonkin työn jättää vaikka tekemättä, niin säästettäisiin... huijarit, koijarit, lobbarit... Sakkeus tulkoon alas puustaan... puhelinmyyjille kansalaispalkka, pikavippifirmoille myös, etteivät enempää vahinkoa tekisi... puolet lääkäreistä voisi laittaa pellolle, kun eivät osaa tai myyvät vain lääketehtaiden tuotteita (konsulentti).... kaikki on turhaa, mikä vain rahan eestä tehdään!

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Siitä velasta olisi vähemmän huolta jos se olisi omassa valuutassa, omalle pankille. Julkisen sektorin velkaannuttaminen eurolla Maastrichtin sopimuksen alla on täysin vastuutonta politiikkaa.
Tämä ei ole koti- vaan kansantalous.

Raha ON nykymuodossaan velkaa, joten sitä kun vähennetään, meiltä loppu taloudellinen toiminta, kun emme kerran saa itse lisätä voiteluaineita koneeseemme.

Olemme talousmiehityksen alla.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Totta, money as debt. Kaikki raha on tosiaan velkaa ja korko tuo siihen oman mausteensa. Olen syventynyt tuohon rahan alkuperään myös. Ongelma tässä on Suomen kannalta tosiaan se, että kaikki talous valta on annettu pois laukaustakaan ampumatta.

Vaihtoehdot vain rupaa käymään tällä menolla nopeasti vähiin. Mikäli jonkun valtakunnan muutosta ei rupea suntymään tulee IMF sen kyllä sitten meille ohjeistamaan. Jotenkin tästä suosta kun olisi selvittävä ei ole Kreikan osakaan helppo. Meillä ei kolmea A :ta kannattele enää muu kuin suomalaisten eläkesäästöt. Jotenkin vain tuntuu, että niistä säästöistä ovat muutkin kiinnostuneet http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2014/01/24/...

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Tämä lienee sinulle tuttu foorumi?
https://www.facebook.com/groups/272097931075/

Mitä mieltä olet IPU:n sisällöistä?
http://ipu.fi/

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Facebookiin en kuulu, mutta IPU on tuttu ja sisältö on hyvää asiaa. Olemme vain niin syvällä EU syövereissä, että ei ole helppo enää sieltä irtaantua. Eli jos ei voi irtautua on vain sopeuduttava. Suomi on jo niin moneen paperiin nimensä laittanut ja yhteistyö sen kuin tiivistyy.

Liittovaltiokehitys näkyy olevan vääjäämätön ja joka sektorilla edetään nopeasti. Tuleva pankkiunioni,yhteistä verotusta sekä eläkejärjestlmää puuhataan ja niin edelleen. Ei taida olla enää sektoria, jossa emme olisi sitoutuneet tavalla tai toisella. EU mepillä on jo enemmän valtaa kuin normi ministerillä. Lisäksi olemme ajettu niin nurkkaan taloudellisesti, että kohta on hankala pyristellä enää mihinkään suuntaan. Nyky johto ei vain ole puolustanut Suomea ja nyt keräillään sen hedelmiä.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Laitanpa tähä vähän päivitystä kehittyvään tilanteeseen. Uutiset sen kuin synkkenevät.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/66081-aamun-yt-pom...

http://www.uusisuomi.fi/raha/66078-900-milj-eu-nor...

http://www.uusisuomi.fi/raha/66074-335-suomalaista...

http://www.taloussanomat.fi/yrittaja/2014/01/29/ko...

http://www.taloussanomat.fi/rahoitus/2014/01/28/va...

Kyllä minä kansalaisena ainakin jotain toimenpiteitä vallitsevaan tilanteeseen kohta rupeaisin odottelemaan. Eihän tämä näin voi loputtomiin jatkua.

Tämä valtion omaisuuden myynti näyttää olevan ainut julkiseen mediaan vuotanut lääke tilanteen korjaamiseksi.
http://www.uusisuomi.fi/raha/66086-jan-vapaavuori-...

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Hyvä kirjoitus, Kari!

Hyvin paljon Suomen alamäestä on pantava sosialidemokratian syyksi. Jos näyttää siltä, että Kokoomus on peesannut sosialidemokraattien kantoja, johtuu se vain siitä, että sillä ei ole ollut muuta tehtävissä. Sosialidemokraateilla kun vain on hyvin vahva valta-asema Suomessa. Toisin sanoen Kokoomuksen on tehtävä myönnytyksiä, jos se aikoo toimia SDP:n kanssa samassa hallituksessa.

Suomen syöksykierteen katkaiseminen riippuu hyvin paljon siitä, saadaanko SDP:n valta-asemaa heikennettyä. Kansalliskonservatistiset Perussuomalaiset olisivat oiva vastavoima SDP:lle.

Katso kirjoitukseni "Ei enää yhtään lisää sosialidemokratiaa, kiitos!", http://jorikostiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/178...

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos kommentista Jori,

Täytyyy käydä lukaisemassa.

Ajattelen tuon syöksykierteen katsemiseen tarvittavan jokaista yli puoluerajojen. Kierre on niin paha, että tästä ei selviä enää ilman että jokainen puhaltaa yhteen hiileen.

Toimituksen poiminnat